REGION

Vučić danas u Hrvatskoj: Zašto ima tenzija? Zato što i Beograd i Zagreb to žele

Avaz.ba

12.2.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas stiže u dvodnevnu posjetu Hrvatskoj, a njegov odlazak u Zagreb prolazi uz tenzije na obje strane.

Od najava protesta udovica branitelja na ulicama Zagreba, do poruka srbijanskih ministara da Vučić ne bi trebao da ide u Hrvatsku. A u odnosima dvije zemlje - stalni problemi. Od onih iz prošlosti proizašlih poslije srbijanske izložbe o Jasenovcu u Ujedinjenim narodima ili onih koje su izazvale srbijanske čokoladice, piše B92. 

Normalni odnosi

Loši odnosi između Beograda i Zagreba čini se da su na najnižoj tački. Kolika je u tome krivica političkih elita na obje strane?

Zavisi od nekoliko elemenata - ko je na vlasti i kakva se unutrašnja zbivanja u nekom trenutku događaju na jednoj ili na drugoj strani. Mislim da ne postoji nikakav objektivan razlog da se Srbi i Hrvati mrze, da moraju da govore samo jezikom mržnje, ali mi je jasno da je i na jednoj i na drugoj strani ima dovoljno ekstremista da povremeno mogu takvu sliku da stvaraju - navodi Ivo Visković sa Fakulteta političkih nauka.  

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam ističe da bi prostora za normalne odnose između dvije zemlje trebalo i moralo da bude.

Susjedi smo i imamo zajedničke interese, zajedničku prošlost koja nas veže. Da bi se to desilo, mora postojati politička volja i to s obje strane. Međutim, za sada politička volja ne postoji iz jednog razloga - zato što i jedna i druga strana zloupotrebljavaju prošlost iz devedesetih i četrdesetih da bi učvrstili sebe u biračkom tijelu i to u tom najnegativnijem, najkonzervativnijem dijelu tog tijela - ističe Popović.  

Bivši ambasador Srbije u Hrvatskoj Milan Simurdić vjeruje da je resetovanje tih odnosa ipak moguće.

Stanje u odnosima nije dobro… Naprotiv, loše je i sasvim je moguće da nakon ovoga uslijedi proces popravljanja tih odnosa - navodi Simurdić.  

Svečani doček

Vučić će u Hrvatskoj biti u ponedjeljak i utorak, na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Vučiću će u Zagrebu  svečani doček biti priređen u 10.30 sati ispred sjedišta hrvatske predsjednice na Pantovčaku. Nakon toga, u 10.45 trebao bi da počne “tet-a-tet" susret njega i Kitarović.  

Proteste zbog Vučićevog dolaska u Zagreb najavili su Udruženje vojnih invalida Domovinskog rata i Udruženje udovica hrvatskih branitelja, kao i ekstremno desničarska Autohtona - hrvatska stranka prava (A-HSP) iz koje su najavili da će protestnom šetnjom do Ambasade Srbije u Zagrebu "četniku Vučiću poručiti da nije dobrodošao".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.