U Sloveniji počeo „bijeli“ štrajk policije

Fena
12.02.2018 11:51

U Sloveniji je počeo "bijeli štrajk" policijskog osoblja, no pretpostavlja se da će štrajk teći tako da se ne ugroze osnovne dužnosti i obaveze zaštite ljudi i imovine.

Prema tvrdnjama njihovog sindikata, na taj način protestira oko 9.000 zaposlenih policajaca i službenika ministarstva unutarašnjih poslova. Dio njih će se tokom dana okupiti na protestu pred zgradom vlade.

U sindikalnom saopćenju naveli su da će štrajk trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva koji se odnose na plaće, odnosno "narušene odnose" u sistemu plaća za javni sektor te da žele vratiti status koji toj profesiji pripada s obzirom na zadaće i odgovornost koji uz to idu.

Usto, navode da je štrajk opravdan i da će tokom njega obavljati samo zakonski predviđene zadaće na sprečavanju djela koja predstavljaju ugrozu za živote, zdravlje ili imovinu ljudi, te da neće pristati na tumačenje vlade da je štrajk neopravdan i "interesno" motiviran i da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno.

Današnji štrajk policajaca prvi je od triju najavljenih štrajkova radnika javnog sektora u Sloveniji u ovoj sedmici.

U utorak će dvosatni štrajk održati zaposleni u zdravstvu, domovima za starije osobe i u centrima za socijalni rad, a u srijedu zaposleni u odgoju i obrazovanju, kada će po najavama njihova sindikata biti zatvorene škole i dječiji vrtići.

Osnovni zahtjevi većine sindikata javnog sektora, koji su s valom štrajkova počeli krajem prošlog mjeseca, je povećanje plaća, odnosno njihovo usklađivanje s rastom BDP-a iz zadnjih godina, kako bi se primanja zaposlenih vratila na nivo prije uvođenja mjera štednje i restrikcije plaća koje su bile uvedene 2012. godine zbog ekonomske krize.

Tagovi

Slovenija

Oglasi

NA VRH