U Sloveniji počeo "bijeli" štrajk policije

U Sloveniji počeo "bijeli" štrajk policije

U Sloveniji je u ponedjeljak ujutro počeo "bijeli štrajk" policijskog osoblja, no pretpostavlja se da će štrajk teći tako da se ne ugroze osnovne dužnosti i obaveze zaštite ljudi i imovine.

Prema tvrdnjama njihovog sindikata na taj način protestvovati oko 9 hiljada zaposlenih policajaca i službenika ministarstva unutarnjih poslova. Dio njih će se tokom dana okupiti na protestu pred zgradom vlade, prenose agencije.

U sindikalnom proglasu naveli su da će štrajk trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva koji se odnose na plaće, odnosno "narušene odnose" u sustavu plaća za javni sektor te da žele vratiti status koji toj profesiji pripada s obzirom na zadaće i odgovornost koji uz to idu.

Uz to, navode da je štrajk opravdan i da će tokom njega obavljati samo zakonski predviđene zadaće na sprječavanju djela koja predstavljaju opasnost za živote, zdravlje ili imovinu ljudi, te da neće pristati na tumačenje vlade da je štrajk neopravdan i "interesno" motivisan i da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno.

Današnji štrajk policajaca prvi je od tri najavljena štrajka uposlenika javnog sektora u Sloveniji u ovom tjednu.

U utorak će dvosatni štrajk održati zaposleni u zdravstvu, domovima za starije osobe i u centrima za socijalni rad, a u srijedu zaposleni u odgoju i obrazovanju, kad će po najavama njihova sindikata biti zatvorene škole i dječji vrtići.

Osnovni zahtjevi većine sindikata javnog sektora, koji su s valom štrajkova počeli krajem prošlog mjeseca, je povećanje plaća, odnosno njihovo usklađivanje s rastom BDP-a iz zadnjih godina, kako bi se primanja zaposlenih vratila na razinu prije uvođenja mjera štednje i restrikcije plaća koje su bile uvedene 2012. godine zbog ekonomske krize.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

TAGOVI

Slovenija
Povezano
NA VRH