REGION

Vučić u Zagrebu: Ja nisam četnik

Vučić: Hrvatska i Srbija moraju gledati u budućnost

Avaz.ba

12.2.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka u Zagrebu s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, zahvalio se na pozivu i dobrodošlici. 

- Razumijem da to za vas nije bio lak potez, posebno za atmosferu koja je stvarana u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj, čestitam vam na hrabrosti - kazao je Vučić.

On je rekao na konferenciji za medije da Hrvatska i Srbija moraju gledati u budućnost.

- Oko granice, Hrvatska se poziva na katastarske knjige, Srbija se poziva na zakon. Imamo potpuno drugačije stavove, pokušat ćemo to riješiti bilateralnim putem - rekao je  Vučić.

Istaknuo je da će se iduće sedmice sastati s predstavnicima udruženja nestalih, jer je to važno i za Srbe i za Hrvate. 

- Razgovarali smo o nestalim osobama i značit će ako makar za nekoga budemo imali novu informaciju. I Srbija i Hrvatska će morati da imaju mnogo bolje odnose u budućnosti. Sljedeće sedmice ću primiti predstavnike udruženja nestalih iz Hrvatske, nadam se da ćemo naći neko rješenje, jer je to važno, iz civilizacijskog razloga, i za Srbe i za Hrvate - kazao je Vučić.

Na sastanku je bilo riječi i o pripadnicima manjina. Što se tiče Subotičke deklaracije, on je rekao da je tada prvi put čuo za neke probleme s kojima se susreće hrvatska manjina u Srbiji. Vučić je kazao da su dobar dio problema riješili.

- Ulagat ćemo i u vjerske objekte, Srbija se rješavanjem navedenih problema ponosi. Očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima u Hrvatskoj da se slobodno izjašnjavaju kao Srbi i vjerujem da će do toga doći poslije ovog sastanka - naveo je Vučić.    

On je rekao da će u narednih 100 dana Srbija pokušati promijeniti atmosferu i da će svi državni zvaničnici imati obavezu da ne uvrijede hrvatske zvaničnike.

Novinarima je pokazao spisak dokumenata koje je Srbija spremila, odnosno spisak matičnih knjiga sa Dvora.

Na pitanje novinara iz Srbije šta misli o protestima u Zagrebu zbog njegove posjete, Vučić je poručio da je vidio usput na ulicama  ljude s parolama  "Konju, ne laži", "Četnik, početnik", ali da se na njih nije osvrtao.

- Svako neka radi svoj posao, nisam se uznemirio. Danima slušamo uvrede na moj račun, ljudi moraju da znaju da ja nisam četnik niti mi je iko u porodici bio. Porodica Vučić je stradala i u prošlom i u pretprošlom ratu, nismo učestvovali ni u kakvom ubijanju, ali ako će nekome biti lakše da tako govori i na tome ubira političke poene, nemam ništa protiv - kazao je Vučić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.