Slovenija: Štrajk učitelja i nastavnika, hiljadu osnovnih i srednjih škola ne radi

Fena
14.02.2018 09:52

U Sloveniji je u srijedu započeo štrajk nastavnika i odgajatelja, te ostalih uposlenika u obrazovanju, u kojem, po podacima njihovog sindikata, učestvuje 37.000 zaposlenih iz oko 1000 obrazovnih ustanova. 

Najavljen je dolazak oko 15.000 štrajkaša iz cijele zemlje autobusima u Ljubljanu te njihovo protestno okupljanje na Kongresnom trgu u centru grada, zbog čega je u glavnom gradu predviđen posebni saobraćajni režim.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju objavio je da zahtijeva povećanje plaća učiteljima, nastavnicima i drugim zaposlenima u školstvu za tri platna razreda, povećanje regresa za godišnji odmor, te najavio da će se štrajk zaoštriti ako vlada ne pristane na djelotvorne pregovore i uvjete koje su postavili.

Granski sindikat koji je pokrenuo štrajk tvrdi da su plaće zaposlenih u državnoj upravi neproporcionalno više od plaća nastavnih radnika s istim stepenom obrazovanja i da to treba ispraviti, a plaće u školama i na fakultetima vratiti na nivo prije uvođenja restrikcija zbog krize do kojih je došlo 2012. godine, budući da BDP zadnjih godina raste, prenosi Hina. 

 To je treći štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji od početka sedmice. U ponedjeljak je s "bijelim" štrajkom počela policija i službenici MUP-a, a u utorak su dvosatni štrajk održali zaposleni u zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.

Premijer Miro Cerar proteste smatra neopravdanima, a zahtjeve za povećanje plaća pretjeranima i upozorava na opasnost od narušavanja sistema plaća u javnom sektoru i moguće posljedice za stabilnost javnih finansija. 

Na moguće negativne posljedice štrajkova, kad je riječ o ekonomskoj konkurentnosti i mogućem povećanju troškova zaduživanja upozorila je i slovenska ekonomska komora, navevši da troškovi plaća za javni sektor čine 11 posto BDP-a.

NA VRH