Slovačka: Deportirana 24 radnika iz Srbije koji su radili na crno

B92
14.02.2018 21:27

Foto: ( Ilustracija)

Slovačka policija za strance otkrila je u utorak u rutinskoj kontroli industrijske zone u gradu Njitra 24 državljana Srbije koji nisu imali legalni boravak.

Njima je zbog rada na crno naređeno da napuste Slovačku. 

- Zbog kršenja propisa o boravku i rada na crno 24 državljana Srbije su protjerani, administrativno, bez zabrane ponovnog ulaska u zemlju, a dat im je rok od 30 dana da napuste Slovačku - rekao je portparol slovačke policije Denis Balogov.

U kontroli u gradu Senica, gdje se također nalaze preduzeća koja zapošljavaju strane radnike sa Balkana, provjereno je 48 srbijanskih radnika i 21 državljanin Bosne i Hercegovine, ali je tamo zbog manjih nepravilnosti izrečeno samo 10 prekršajnih kazni, prenosi B92.

U Slovačkoj je krajem prošle godine radilo 49.478 stranih radnika, najviše Srba, njih 12.259, saopćio je u januaru slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter.

Slovački parlament usvojio je ovog mjeseca izmjene propisa kojima će se olakšati zapošljavanje srbijanskih i radnika iz trećih zemalja u četiri regiona Slovačke gdje je nezaposlenost ispod pet posto i gdje fabrike na domaćem tržištu ne mogu da nađu dovoljno ljudi.

Riječ je o regionu Bratislave, Trnave, Žiline i Njitre gdje je koncentrisana i automobilska industrija.

Od ljeta Slovačka će napraviti spisak profesija u kojima slovačkoj privredi nedostaju radnici i olakšat će zapošljavanje ljudi iz Srbije, Ukrajine i Vijetnama.

U fabrici udio "gastarbajtera" neće smjeti da pređe 30 posto zaposlenih, a fabrike su dužne da ih zaposle po istim uslovima i uz istu platu kao i slovačke radnike.

Tagovi

Slovačka Srbija
NA VRH