REGION

Vučić u Zagreb putovao Audijem od pola miliona eura koji mu je poklonio šeik Muhamed bin Zajed

Blic.rs

15.2.2018

Odluka osiguranja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se on u Zagrebu vozi svojim predsjedničkim Aaudijem A8L izazvala je veliku pažnju hrvatskih medija. 

Veliku skoro kao i sam automobil.

Kako "Blic" ekskluzivno saznaje, “moćno vozilo", kako su ga nazvali hrvatski mediji, lična je donacija šeika Muhameda bin Zajeda Srbiji. Potvrdu te informacije dobili su na Andrićevom viijencu, a rečeno im je da je Audi A8L u Beograd stigao prije nekoliko mjeseci direktno sa jednog sajma automobila.

Jutarnji.hr navodi da je u koloni od petnaestak crnih limuzina i džipova hrvatske sigurnosti, koji su snimljeni na Aveniji Hrvatske bratske zajednice u oči upao Audi A8L.

- Riječ je o blindiranoj verziji limuzine njemačkog proizvođača s nivoom balističke zaštite devet, čija je karoserija napravljena od materijala uobičajenih za vojna vozila, otporna je na puščane metke, snage je 425 KS, i stotku dostiže za 6,5 sekundi, a neto cijena joj je oko milion kuna (135.000 eura) - napisao je novinar portala Jutarnji.hr.

Ipak, prostim uvidom na specijalizirane sajtove Blic saznaje da je minimalna cijena pola miliona eura.

U tekstu stoji da je Vučićevo osiguranje “postavilo zahtjev pred hrvatske kolege da se Vučić vozi svojim vozilom i da je tom zahtjevu udovoljeno”. Ipak, nije neuobičajeno da državnici prilikom međunarodnih posjeta koriste sopstvena vozila. 

- Osiguranje odlučuje o svim segmentima sigurnosti, pa i o vozilu kojim će se zvaničnici prevoziti. Tu nema ništa neobično. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koristila je svoj predsjednički automobil kada je boravila u Beogradu, bivšeg američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) također su u Beogradu vozili njegovim automobilom... To se često radi - navodi izvor “Blica” iz sigurnostnih struktura.

Sagovornik ovog lista kaže da nije vozilo problem, kao i da nije riječ o uslovljavanju osiguranja, već da je drugoj strani vjerovatno za oko zapala beogradska registracija. 

U kabinetu šefa države kratko su rekli da se predsjednik u stvari koje se tiču njegove lične sigurnosti ne miješa. 

- Postoje stručnjaci koji se bave sigurnosnom procjenom i njima je prepušteno sve što se tiče tog segmenta posjete, od hotela u kojem će predsjednik biti smješten do automobila kojim će se voziti - kažu u kabinetu na Andrićevom vijencu.

Nije prva donacija 

Šeik Muhamed bin Zajed je i 2013. godine donirao tri blindirana mercedesa GL500 Ministarstvu odbrane u vrijeme kada je Aleksandar Vučić bio na čelu tog resora. Automobili su dati na raspolaganje državnim organima i korišteni su za prevoz stranih delegacija koje borave u Srbiji. Kako su mediji već pisali, jedan Mercedes dat je na korištenje tadašnjem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Pomenuto vozilo radnik ovlaštenog servisa slupao je tokom probne vožnje tako što se bukvalno zakucao u autobus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.