REGION

Teške optužbe: Hrvatska migrante tuče, maltretira i šalje u Srbiju

B92

16.2.2018

Prema podacima Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, Hrvatska vraća migrante i koji nisu prošli kroz Srbiju. Ima slučajeva premlaćivanja i maltretiranja.

U prihvatnim centrima i centrima za azil u Srbiji smješteno je oko 4.000 migranata, a u Srbiji se u prosjeku zadržavaju devet mjeseci, što je duže nego ranije, kažu u Komesarijatu za izbjeglice i migracije i navode da Hrvatska i Ma]arska često sa svojih granica vraćaju izbjeglice u Srbiju.

Na taj problem ukazuju i pojedine nevladine organizacije iz obje zemlje. Posljednji, javnosti poznat, slučaj jeste protjerivanje sa Hrvatske granice osmočlane izbjegličke porodice sa šestoro djece, prenosi RTS.

O bezuspješnom pokušaju prelaska iz Srbije u Hrvatsku, izbjeglička porodica obavijestila je hrvatsku organizaciju "Ar ju Sirijus". Prema navodima te organizacije porodica sa šestoro djece, od kojih najmlađe ima godinu dana, zatražila im je pomoć preko Facebooka usred noći.

-Mi smo ih uputili na UNHCR u Hrvatskoj. Nisu dobili nikakvu pomoć i proveli su cijelu noć vani na hladnoći. Porodica tvrdi da su pokušali da zatraže međunarodnu zaštitu Hrvatskoj, ali da im to nije bilo omogućeno od strane Hrvatske policije, nego da su protjerani, te da je jedan od policajaca udario majku - navodi Tajana Tadić iz Organizacije "Ar ju sirijus".

Prošle godine zabilježeno je oko 760 slučajeva u kojima je policija iz Hrvatske vraćala izbjeglice u Srbiju, podatak je Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

-Nekada ih tom prilikom i pretuku, oduzmu im mobilne telefone, ili ih na neki način ponize tako što im viču uvredljive stvari, uzmu im samo jednu patiku - navodi Jana Stojanović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Da ima onih koji su iz Hrvatske vraćeni sa povredama, potvrđuju i u Komesarijatu za izbjeglice.

-Ne samo da nam vraćaju migrante koji su bili registrovani u Srbiji, nego se dešava da nam vrate migrante koji nikada nisu registrovani niti su boravili u Srbiji, dešava se da ti migranti u zemlje EU uđu preko nekih drugih zemalja, preko Bugarske, Rumunije, i budu vraćeni kao da su bili u Srbiji, to rade Hrvatska i Mađarska - navodi Svetlana Palić iz Komesarijata za izbjeglice i migracije.

Nije jasno šta se dalje događa sa izbjeglicama koje nam susjedi vrate ili prebace na našu teriroriju. Dok u Komesarijatu uvjeravaju da su vrata prihvatnih centara otvorena za sve, u Centru za pomoć tražiocima azila tvrde da se često smještaju porodice, a da su vrata prihvatnih centara zatvorena za samce.

-Maltene nemaju nikakve šanse da ponovo uđu u azilni sistem, tako da oni onda tumaraju, u nekim napuštenim objektima borave, u šumama - navodi Jana Stojanović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Svetlana Palić iz Komesarijata za izbjeglice i migracije navodi da Komesarijat za izbjeglice i migracije ima human pristup prema migrantima.

-Bez obzira na to da li su nekada bili u našim centrima ili nisu, da li imaju tu neku potvrdu ili ne, Komesarijat za izbjeglice i migracije ima jedan human pristup prema migrantima - ističe Palićeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.