Slovenski ministar vanjskih poslova

Erjavec: Neriješena granična pitanja mogla bi usporiti ulazak država regije u EU

Fena
16.02.2018 18:25

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u petak u Sofiji da Hrvatska nepoštivanjem arbitraže o granici sa Slovenijom daje negativan primjer ostalim državama zapadnog Balkana na njihovu putu u EU, zbog čega bi on mogao biti usporen.

- Hrvatska ne poštuje arbitražnu presudu, čime zemljama u regiji daje izuzetno negativan signal- prenosi Hina njegovu izjavu.

Slovenski šef diplomatije dodao je da Hrvatska osim sa Slovenijom ima otvorena granična pitanja i sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, pa tako, po njegovim riječima, predstavlja "glavni problem" kad su u pitanju granični sporovi u regiji.

- EU uvijek ističe značenje vladavine prava, a ovaj slučaj pokazuje da Hrvatska ne poštuje nijedno načelo koje je važno za ulazak u EU - tvrdi Erjavec.

- Njena je poruka, zapravo, da se može biti u EU-u bez poštivanja odluka arbitraža i međunarodnog prava, što je zasigurno vrlo negativan signal - kazao je šef slovenske diplomatije koji prisustvuje neformalnom zasjedanju evropskih ministara za vanjske poslove s kandidatkinjama za članstvo, posvećenom novoj strategiji Evropske komisije za širenje na regiju.

Kako prenose slovenski mediji, Erjavec je u svom dijelu rasprave neriješena granična pitanja država kandidatkinja s Hrvatskom naveo kao glavni problem koji bi mogao usporiti daljnje proširenje EU.

Slovenski ministar smatra kako su nerealna predviđanja da bi pojedine države regije 2025. godine mogle zaključiti pristupne pregovore.

- Hrvatska se pred ulazak u EU obvezala da će priznati rezultat arbitraže, a sada kaže da to više ne važi. Ako to postane praksa, ne treba očekivati da bi Srbija, koja s Hrvatskom ima još veći problem nego Slovenija, mogla postati članicom u predviđenom vremenskom okviru - kazao je Erjavec.

Tagovi

Karl Erjavec

Oglasi

NA VRH