Jutarnji list: Kako je hrvatska policija razoružala Dodikove ljude, priželjkivao da ga tretiraju kao državnika, a uslijedio je hladan tuš

Jutarnji list: Kako je hrvatska policija razoružala Dodikove ljude, priželjkivao da ga tretiraju kao državnika, a uslijedio je hladan tuš

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u srijedu privatno i neslužbeno osvanuo u Hrvatskoj, doista je i bio u tome statusu, ali je ipak priželjkivao nešto drugačiji tretman.

Proizlazi to iz odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova na pitanje Jutarnjeg lista kada je i kako Milorad Dodik prešao hrvatsku državnu granicu, je li s njim u Hrvatsku ušlo i njegovo osiguranje, te kako je policija tretirala njihovo naoružanje. 

Iz odgovora koji su dobili proizlazi da se Dodik u Hrvatskoj ne smatra državnim dužnosnikom koji bi imao status štićene osobe, stoga njegovom osiguranju nije bio dopušten ulazak u Hrvatsku s naoružanjem niti je u Hrvatskoj dobio pratnju hrvatske policije, piše Jutarnji list.

Proslava slave 

- Ambasada BiH u Zagrebu obratila se 12. februara Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske i obavijestila ih da Dodik planira 14. februara putovati u Hrvatsku, u Gornjokarlovačku eparhiju, kako bi se sastao s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, s kojim će proslaviti krsnu slavu Sv. Trifuna. Naveli su da namjerava ući na graničnom prijelazu Stara Gradiška i zatražili da se o tome obavijesti MUP i zatraži da mu hrvatska policija da pratnju dok je na teritoriju Hrvatske - prenio je Jutarnjem sagovornik iz MUP-a i dodao da je Ministarstvo vanjskih poslova sve to prenijelo MUP-u.

Ikona na dar 

No, Dodiku je proslijeđen odgovor da njegova pratnja može ući u Hrvatsku isključivo kao civili, odnosno bez oružja, a da ga nakon prelaska granice hrvatska policija neće osiguravati jer nema status štićene osobe. Jutarnji podsjeća da je Dodik u Hrvatsku stigao u srijedu, a posjeta je bila potpuno nenajavljena hrvatskoj javnosti, pa čak i političkim krugovima iz redova srpske nacionalne manjine.

Kako je rekao novinarima koji su s njim došli iz Banje Luke, u Karlovac je došao podržati Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju gornjokarlovačku u kojoj se slavi krsna slava Svetog Trifuna, a pozvao ga je episkop gornjokarlovački Gerasim. U srijedu je tako nakon obilaska Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i liturgije, koju je služio episkop bihaćko-petrovački Sergije, posjetio domaćina Gerasima. On, je za razliku od hrvatskih vlasti, Dodika tretirao kao službenu osobu pa mu je poklonio ikonu Isusa Krista, naglasivši da je ona namijenjena državnicima.

Neslužbeni susret

Iz Eparhije gornjokarlovačke u srijedu su poručili da je Dodikova posjeta bila privatna i neslužbena, zato nisu izvijestili javnost.

- S obzirom na to da je to bila privatna i neslužbna posjeta, mi nismo o Dodikovoj posjeti episkopu Gerasimu i obilasku Gornjokarlovačke eparhije obavijestili nikoga od medija, nismo to smatrali potrebnim - izjavio je tada starješina hrama Sv. Nikolaja u Karlovcu Darko Dugonjić.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH