REGION

Vučić: Imat ću hrabrost da kažem šta je prijedlog, u suprotnom bismo imali zamrznuti konflikt

Tanjug/Vijesti.ba

20.2.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je sinoć da ne želi da učestvuje u bilo čemu što bi vodilo u ratove, ali i da prijedlog s kojim će izaći pred građane Srbije u vezi Kosova sigurno neće biti "dragi Albanci, prepuštamo vam sve".

- Ja ću svakako izaći s prijedlogom, pošto nisam bio kukavica ni kada smo proveli fiskalne reforme, čime se hvalimo i dičimo, a i drugi hvale. Imat ću hrabrost da kažem šta je prijedlog. Ako ga ne bi imali, imali bismo zamrznuti konflikt - objasnio je Vučić.

Predsjednik Srbije je, u emisiji na "Happy" televiziji ukazao da se postavlja pitanje hoće li Srbi zbog toga što su ljuti, što su doživjeli nepravdu, što su samo njih bombardirali i izvršili agresiju, da sebi odsjeku još jednu ruku u budućnosti. 

- Od 1989. godine u Vojvodini imamo negativni prirodni priraštaj, od 1992. u centralnoj Srbiji, brojevi su dramatični za Srbiju, nestajemo kao nacija. To što ekonomski rastemo je nedovoljno brzo da možemo da se poredimo s Njemačkom i Francuskom. I dalje će biti za pet ili 10 godina bolji život u tim zemljama, i kada budemo članica EU mnogo brže će ljudi odlaziti tamo, nego sada - upozorio je Vučić.

Rekao je da bi smio da kaže bilo šta, a da je drugo šta bi bile posljedice, te da on kao predsjednik razmišlja o posljedicama. 

- Bili bi prokazani kao zemlja i narod, na rubu svih događaja i bila bi vođena kampanja u svim svjetskim medijima protiv Srbije, koju ne bi mogli da zaustavimo. Kako u američkim medijima da vodite kampanju protiv Prištine kada su oni sponzori njihove nezavisnosti - upitao je Vučić, dodajući da protiv Srba hoće da vode kampanju.

Vučić je naveo da je referendum održan u Kačaniku 17 godina prije proglašenja jednostrane nezavisnosti bez valjanog formalnog referenduma.

- Svi međunarodni akti su pogaženi - podvukao je on. 

Vučić je istaknuo da sada kažu da "ne smijemo da pitamo za neku terotoriju, jer ako to pitamo, kažu nam da otvaramo Pandorinu kutiju i da to radimo zbog Republike Srpske.

On je istaknuo da se mora razumjeti da nema ljubavi, principa i bilo čega. 

- Poštuju nas danas nešto više što smo ekonomski i politički snažniji. Zato smo danas poštovaniji, ugledniji i uvaženiji. Ne vole nas ni manje ni više, jer imaju svoje interese, a mi naše - podvukao je Vučić.

Prenio je da, kada pita strance kako da objasni svom narodu da se Albancima može dati 10.000 kvadratnih kilometara, i to bez ikakvog objašnjenja, a da Srbi nemaju pravo na to, "vlada tišina i pogled u plafon i nebo". 

Ponovio je da Srbija danas ekonomski napreduje, stabilno i sigurno, da se čvrsto drži i čuva stabilnost i mir na zapadnom Balkanu.

Vučić je u emisiji "Ćirilica" rekao da će uraditi sve da odbrambena snaga zemlje bude veća, i da je sada dvostruko veća nego prije dvije godine.

Ukazao je da, što se regiona tiče, suština da EU vrši pritisak na sve zemlje i šalju određene poruke, a da misli da se Srbija ponašala odgovornije i po pitanju odnosa sa Zagrebom i Sarajevom, prenosi Tanjug. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.