REGION

Ambasada SAD u Srbiji: Bez detalja o slučaju "Generalštab"

Blic

21.2.2018

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu upoznata je sa navodima o privođenju dva američka državljanina u Srbiji, ali nije u mogućnosti da detaljnije komentira taj slučaj, "iz razloga vezanih za privatnost".

To se navodi u odgovoru Ambasade SAD na pitanje Tanjuga o hapšenju dva američka državljanina u Beogradu, koji su, uz dvije Ukrajinke, dronom snimali objekt "starog Generalštaba", u kojem su sada smještene vojne sigurnosne agencije. 

Ambasada istovremeno ističe da je "sigurnost i sigurnost građana SAD na prekomorskim teritorijama jedan od njenih najviših prioriteta", prenose agencije.

- Kada je američki državljanin uhapšen na prekomorskoj teritoriji, nastojimo da ga posjetimo što je prije moguće - navodi se u odgovoru Ambasade.

Više javno tužilaštvo preuzelo je jučer slučaj zbog kojeg je u nedjelju Vojna policija uhapsila dvojicu Amerikanca i dvije Ukrajinke koji su dronom snimali objekte Generalštaba i naložilo prikupljanje potrebnih obavještenja povodom tog događaja, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu. 

Krivične prijave policija za sada nije podnijela ni protiv jedne osobe.

Pozivajući se na izvore u vrhu sigurnosnih struktura Srbije, beogradske "Novosti" su jučer pisale da su državljani SAD i Ukrajine izjavili da su dron podigli zbog snimanja dokumentarnog filma o posljedicama američkih vojnih intervencija u svijetu po djecu iz bombardovanih područja. 

Oni su rekli da pripadaju nevladinoj organizaciji iz Kalifornije, koja se bori za objelodanjivanje istine o vojnim intervencijama u svijetu.

- Njihov dron je bio komercijalni, ali sa kamerom izuzetno visoke rezolucije - rekao je neimenovani sagovornik "Novosti". 

Pomoću ovog uređaja oni su napravili dvominutni snimak ruševina iz 1999. godine, ali i detalje zgrade Starog generalštaba, gdje su sjedišta vojnih obaveštajnih službi, naveo je beogradski list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.