REGION

Bura zbog izjave o Kosovu: Pahor odgovorio na kritike iz Srbije

Blic.rs

21.2.2018

Predsjednik Slovenije Borut Pahor danas je odgovorio na kritike najviših zvaničnika Srbije zbog njegovih izjava da će Slovenija raditi na tome da obezbijedi priznanje Kosova od članica EU koje to još nisu učinile, naglasivši da je Kosovo jedno od glavnih političkih pitanja o kojem Slovenija i Srbija imaju primjetno različite stavove. 

Kako je navedeno u pres saopćenju iz kabineta slovenačkog predsjednika, Pahor nije siguran da li su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u potpunosti upoznati sa njegovom izjavom o diplomatskoj podršci priznavanju Kosova među članicama EU, prenijela je agencija STA.

Kako prenosi STA, u Pahorovom saopćenju se eksplicitno kaže da će Slovenija podržati Kosovo ukoliko ispuni određene uslove, uključujući poštovanje sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, formiranje zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova i ratifikaciju sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

Kako se navodi u saopćenju iz kabineta slovenačkog predsjednika, Pahor vjeruje da je, uprkos poznatom odbijanju mogućnosti od Srbije da diplomatski prizna Kosovo, vlasti u Beogradu bi trebalo da uzmu u obzir to što je on napomenuo da Kosovo treba da ispuni navedene uslove ukoliko očekuje pomoć Slovenije, prenosi STA.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je u ponedjeljak na izjave Pahora, upitavši kako slovenački predsjednik Borut Pahor želi da ubijedi preostale članice EU da priznaju jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, kada je Španija sve veći saveznik Srbiji.

- Ako se Španija tako ponaša, što se Pahor tako ponaša. Sada će on da ubijedi da Španija prizna nezavisnost Kosova - rekao je Vučić.

Ana Brnabić rekla je, takođe u ponedjeljak, da je neprijatno iznenađena izjavom predsjednika Slovenije da će pokušati da utječe da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to učine, te ocijenila da takva izjava nije u skladu sa dobrim i prijateljskim odnosima sa Slovenijom.

O tome, istakla je, nije bilo riječi tokom nedavno održanog sastanka koji je, kako je rekla, bio dug i otvoren.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.