REGION

Lavrov: U BiH sva pitanja moraju se rješavati dogovorom dva entiteta i tri naroda

Lavrov s Dačićem u Beogradu

Avaz.ba

22.2.2018

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmjerni kurs Srbije, jer se i sama u vanjskoj politici rukovodi tim prinicipima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, poslije razgovora sa šefom srbijanske diplomatije Ivicom Dačićem, Lavrov je rekao da je Rusija privržena međunarodnom pravu u rješavanju svih problema, kako u EU tako i u drugim regionima, i da se to tiče i strogog provođenja rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.

- U Evropi vlada nezdrava situacija zbog pokušaja nekih članova EU i NATO-a da ojačaju konfrontaciju, gurajući sve dalje NATO na istok, a ne uzimajući u obzir mišljenje stanovništva, a to se tiče onoga što je bilo u Crnoj Gori i što se sada pokušava u Makedoniji, pa i u BiH - ocijenio je Lavrov.

On je rekao da se Rusija pridržava svih sporazuma koji se tiču Kosova, ali i BiH, i dodao da će se Rusija usprotiviti svakom pokušaju da se ti sporazumi zaobiđu i prekrše.

Kada je riječ o BiH, Lavrov je rekao da je neophodno da se sva pitanja rješavaju na osnovu dogovora dva entiteta i tri državotvorna naroda.

Prema riječima ruskog ministra, razgovori sa srbijanskim kolegom su pokazali široko podudaranje u stavovima o međunarodnim pitanjima, a bili su posvećeni većim dijelom saradnji u međunarodnim organizacijama.

Lavrov je naveo i da važnu ulogu u razvoju bilateralnih odnosa ima međudržavna komisija za saradnju, koja je nedavno u Sočiju konstatirala da je postignut vidan napredak u realizaciji onoga što su dogovorili predsjednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić prošlog decembra u Moskvi.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da retorika kosovskog predsjednika Hašima Tačija neće promijeniti stav Rusije o Kosovu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.