REGION

Hrvatsko ministarstvo: Srbija dostavila podatke o već nađenim osobama

Vučić i Grabar-Kitarović: Dostavljeni podaci o već nađenim osobama

Avaz.ba

24.2.2018

Ministarstvo hrvatskih ratnih veterana tvrdi u današnjem saopćenju da se informacije o nestalim osobama, koje su dostavljene prilikom posjete predsjednika Srbije Aleksandara Vučića Hrvatskoj, odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene.

U saopćenju se navodi da su na sastanku predstavnika nadležnih tijela Hrvatske i Srbije, održanom u petak, analizirane informacije o slučajevima nestalih osoba koje su dostavljene prilikom posjete predsjednika Vučića.

Informacije su, kako se ističe u saopćenju, dostavljene u dobroj namjeri, ali je provjerom utvrđeno da se odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene, a čiji su lični podaci vrlo slični ličnim podacima osoba za kojima Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih ratnih veterana još uvijek traga.

Na sastanku su raspravljena otvorena pitanja i zahtjevi obje strane, analizirani odnosi tijela nadležnih za traženje nestalih osoba i dogovorene predstojeće aktivnosti.

Sastanak je organizovan na poziv Komisije Vlade Hrvatske za zatočene i nestale osobe, navodi se u saopćenju, u kom se dodaje da su se predsjednik te komisije, pomoćnik ministra hrvatskih ratnih veterana Stjepan Sučića i predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestale osobe Veljko Odalović suglasili da je potrebno intenzivirati rad na rješavanju otvorenih pitanja. 

Takođe, obje strane su dale podršku projektu "Baza podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba", te raspravljale o potrebi i mogućnosti novog izdanja "Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske", kao korisnim instrumentima u traženju nestalih osoba. 

Dogovoreno je i da se idući sastanak održi u Zagrebu do kraja aprila ove godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.