REGION

Marković: Za Crnu Goru prioritet Jadransko-jonski koridor

gov.me

CdM

26.2.2018

Premijer Crne Gore Duško Marković ocijenio je danas na Samitu Zapadnobalkanske šestorke u sjedištu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu da su, iz perspektive Crne Gore, prioritetni regionalni projekti, jadransko-jonski koridori i to brza putna saobraćajnica i gasovod, kao i modernizacija i širenje željezničke infrastrukture kao preduvjet za čvršće ekonomsko povezivanje i kretanje ljudi i robe i vezivanje na evropske koridore.

- Berlinski proces, kao komplementaran proces ulaska u EU, otpočeo je Agendom povezivanja, odnosno iniciranjem zajedničkih regionalnih projekata u oblasti infrastrukture. Infrastrukturno povezivanje je preduvjet jačanja ekonomske integracije, odnosno ukupne konkurentnosti regiona - rekao je Marković na panel diskusiji.

gov.me/B. Ćupić

Govoreći o Regionu u kontekstu evropskih integracija, Marković je rekao da svaka od država ima svoju dinamiku kada je riječ o približavanju životnog standarda onom u EU, tako da je životni standard mjeren u BDP-u 'per capita' u Crnoj Gori na nivou od 45 posto onog u EU, dok je za zapadni Balkan na nivou do oko 30 posto prosjeka EU, prenosi portal CdM.

- Zato je važno jačanje regionalne ekonomske saradnje koja treba ojačati stabilnost regiona, pojednostaviti funkcioniranje privreda u regionu i dopinijeti bržem ekonomskom rastu - rekao je Marković.

Dodaje da je na prošlogodišnjem Samitu inicirano dalje jačanje regionalne ekonomske integracije kroz donošenje Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor šest zemalja zapadnog Balkana, zasnovanog na pravnom okviru CEFTA-e i sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju.

Puna primjena ovog Akcionog plana znači dalje pojednostavljenje trgovine robom i uslugama, veću mobilnost radne snage i istraživača, intenzivnije privlačenje investicija i jačanje digitalne ekonomije u šest zemalja zapadnog Balkana - rekao je Marković.

Dodao je da smatra kako fokus država zapadnog Balkana u predstojećem periodu treba biti na eliminiranju necarinskih barijera u međusobnoj trgovini i to kroz skraćivanje čekanja na graničnim prijelazima, te ujednačavanje različitih standarda.

Upitan da predstavi ključne prednosti Crne Gore kao investicione destinacije, Marković je rekao da ta zemlja raspolaže razvojnim resursima u oblastima turizma, energetike, poljoprivrede i prerđivačke industrije, da je članica NATO-a i da je daleko odmakla u pregovorima za članstvo u EU sa zakonodavstvom koje je umnogome usaglašeno s evropskom i sa zakonodavstvom razvijenih ekonomija.

Premijer je dodao i da je Crna Gora mala, otvorena mediteranska ekonomija, država članica Svjetske trgovinske organizacije, s konkurentnim poreskim stopama, naročito stopom poreza na dobit od 9 posto i poreza na dohodak od 9 posto i 11 posto.

Uz to, rekao je Marković, Crna Gora nudi brojne pogodnosti i podsticaje investitorima, posebno za ulaganje u Sjeverni region i nerazvijena područja. 

Ranije danas, u uvodnom obraćanju na otvaranju Samita, predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti podsjetio je da EBRD igra važnu odluku u provođenju nekoliko prekograničnih infrastrukturnih projekata koji će povećati slobodni protok robe, konkurentnost i mogućnosti uvoza.

- Želio bih iskoristiti ovu priliku da promoviram ono što ja zovem 'meko povezivanje' na zapadnom Balkanu. Ključni element je stvaranje jedinstvenog investicionog prostora koji uključuje harmonizaciju zakonodavstava, uklanjanje netarifnih barijera, poboljšanje dubinskih i horizontalnih veza na tržištu kapitala, digitalizaciju, jačanje regionalne poslovne klime i olakšavanje stranih investicija. Sve ovo doprinijet će razvoju Regionalne ekonomske oblasti, koja je prihvaćena na samitu u Trstu - naglasio je predsjednik EBRD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.