REGION

Junker: U EU ne možemo prihvatiti zemlje koje nisu riješile teritorijalne sporove

AFP

Agencije

26.2.2018

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) poručio je večeras da EU ne može prihvatiti u svoje članstvo zemlje koje nisu međusobno riješile teritorijalne sporove i naglasio da je na Beogradu i Prištini da odrede kakvog karaktera će biti traženi pravno obavezujući sporazum.

Junker je, nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je nakon razgovora optimista kada je riječ o putu Srbije u EU. 

- Moje uvjerenje je da u EU ne možemo prihvatiti zemlje koje nisu međusobno riješile teritorijalne sporove. Ne možemo uvoziti bilateralne sporove. Važno je da ti sporovi budu riješeni prije ulaska u EU, jer želimo zemljama Balkana pružiti stabilnost, a ne uvesti nestabilnost - objasnio je Junker.

Kazao je da EU želi da se normaliziraju odnosi Beograda i Prištine pravno obavezujućim sporazumom. 

- Nije na nama da kažemo koji će biti karakter sporazuma, već je na Beogradu i Prištini da odrede kako će on izgledati - istaknuo je predsjednik Evropske komisije. 

Naglasio je da je nakon današnjeg sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem smiren kada je riječ o putu kojim Srbija ide. 

Junker je na zajedničkoj konferenciji za štampu rekao da je u Beograd doputovao ne "u inspekciju i prikupljanje informacija" već radi razgovora. 

- U Briselu puno govorimo o Srbiji. Želio sam razgovarati sa Srbima i Srbijom direktno. Lako je razgovarati o drugima, a da ne čujete njih. Ovo nije posjeta inspekcije, već otvorenog razgovora - naglasio je Junker.

Kazao je da se radi o posjeti poslije usvajanja strategije o zapadnom Balkanu, i nekoliko mjeseci prije planiranog Samita u Bugarskoj. 

- Sve to pokazuje koliko smatramo da su odnosi sa zapadnim Balkanom od prioritetnog značaja za nas. Oduvijek sam smatrao da zapadni Balkan i Srbija moraju biti dio EU, jer bez njih nije kompletna Unija. EU nije eksluzivno vlasništvo sadašnjih država članica, već i druge zemlje mogu da pristupe - poručio je.

Strategija, prema njegovim riječima, sadrži instrumente koji trebaju pomoći u ubrzanju puta Srbije u EU. 

- Proces pristupanja i integriranja u evropske institucije temelji se na zaslugama svakog kandidata. Razgovarat ćemo sa svakom zemljom kandidatkinjom i ocijeniti napredak koji je postigla svaka država - objasnio je Junker, dodajući da je Srbija među zemljama kandidatkinjama koja je najviše uradila.

Kada je riječ o datumu pristupanja Srbije EU, istaknuo je da to ne zavisi od EU, već od same Srbije. 

- Znam da ima veliki broj ljudi koji govore o datumu 2025. godine. Želim da budem jasan, to nije obećanje, već perspektiva, indikativni datum, ohrabrenje, jer zemlja koja želi da postane članica, nakon što uloži velike napore, zaslužuje da bude ohrabrena na tom putu - ukazao je predsjednik Evropske komisije.

Rekao je da je Srbija pokrenula određen broj reformi, od kojih su neke bile bolne i koje zaslužuju poštovanje i divljenje, ali da ima još reformi koje moraju biti provedene u oblasti vladavine prava i osnovnih prava.

Potrebno je vrijeme za provođenje suštinskih reformi, kako bi bile ukorijenjene u naša društva i živote. Srbija će čim ispuni uvjete postati članica EU - naglasio je Junker, koji je rekao da voli posjećivati Beograd, u kojem je do sada boravio samo jednom, a najavio je i da će uskoro doći i treći put.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.