REGION

Hladnoće do -60 stepeni: Evropu okovala sibirska zima, najmanje 40 mrtvih

Index.hr

28.2.2018

Val sibirske hladnoće zahvatio je posljednjih dana cijelu Evropu, a do sada je zabilježeno 40 smrtnih slučajeva uzrokovanih polarnim temperaturama, javlja AFP i dodaje da su većina umrlih beskućnici.

Niske temperature i snijeg također predstavljaju veliki problem u saobraćaju, navodi agencija.

"Zvijer s istoka"

U tom valu ekstremne hladnoće, koji su britanski mediji prozvali "Zvijer s istoka", Holanđani "Sibirskim medvjedom", Šveđani "snježnim topom", dok su Francuzi odabrali naziv "Moskva-Pariz", od petka je u Poljskoj umrlo 18 ljudi, šest u Češkoj, pet u Litvaniji, po četvero u Francuskoj i Slovačkoj, dvoje u Italiji i isto toliko u Rumuniji. U Estoniji je od početka mjeseca umrlo sedam ljudi.


U noći s utorka na srijedu temperatura se u planinskim dijelovima Hrvatske i BiH spustila na minus 21 stepen. U Lubecku na sjeveru Njemačke minus 20, na jugu Poljske minus 19, u belgijskom Liegeu minus 18, a u okolici Londona minus 10.

U Švicarskoj, u Glattalpu, na 1.850 metara nadmorske visine zabilježeno je minus 36 stepeni.

U Velikoj Britaniji, Holandiji, na Balkanu i Skandinaviji snijeg i poledica su izazvali velike poteškoće u prometu.

Zbog velike hladnoće grije se na maksimumu pa je ruski Gazprom objavio da je u šest dana premašio sve rekorde dnevne isporuke plina u Evropu. Samo u ponedjeljak je isporučeno 666,8 miliona prostornih metara plina.

Austrijski tabloid Osterreich je nagradu za "najledeniji posao u Austriji" dodijelio Ludwigu Rasseru i Nirbertu Daxbacheru, zaposlenicima meteorološke stanice na Sonnblicku na 3.109 metara nadmorske visine, koji tri puta dnevno vrše mjerenja. Za sva mjerenja treba im oko sat vremena na minus 32, a uz istočni vjetar osjećaj hladnoće se kreće oko minus 60.


Zbog hladnoće zatvorene ostaju i brojne škole u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Velikoj Britaniji, Irskoj, na sjeveru Portugala pa čak i Albaniji.

U Sloveniji prve žrtve hladnoće

Ekstremno niske temperature i mraz opasne su, posebno za starije osobe koje žive same, o čemu svjedoči i slučaj iz Slovenije, gdje je muškarac iz okolice Maribora umro u vlastitom dvorištu, a za život druge osobe liječnici se još bore.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama koje su prenijeli lokalni mediji, stradali muškarac je živio sam, a pronađen je preslabo odjeven, na dvorištu, gdje je umro od podhlađenosti, a nakon što su tijelo uočili susjedi o tome je obaviještena hitna pomoć. Pretpostavlja se da je htio otići po drva, pri čemu se okliznuo i pao.


U srijedu ujutro još jedna osoba u vrlo teškom stanju zbog hipotermije dovedena je u mariborsku bolnicu, gdje se liječnici bore za njen život, potvrdili su bolnički izvori, prenosi mariborski radio.

Prva žrtva hladnoće i u Srbiji

Polarna hladnoća odnijela je jedan život i u susjednoj Srbiji. Kako javlja Blic, 75-godišnjak, koji je prije dva dana nestao iz Malošišta, pronađen je mrtav na cesti, a preminuo je od smrzavanja.

Muškarac je prijavljen kao nestala osoba prije dva dana, nakon čega je pokrenuta potraga. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je uz lokalnu cestu.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.