REGION

Porodila se trudnica oboljela od malih boginja: Beba ima samo 1.530 grama

Telegraf

8.3.2018

Na Infektivnoj klinici u Nišu obavljen je porođaj trudnice L. M. (33) iz okoline Aleksinca koja je oboljela od malih boginja. Ona se porodila u noći između 6.i 7.marta, u sedmom mjesecu trudnoće, donijevši na svijet dječaka teškog 1.530 grama.

Trudnica L.M. je u stabilnom stanju poslije porođaja dok je beba prebačena na Dječju internu kliniku gdje je priključena na respirator i prema riječima ljekara nalazi se u stanju životne ugroženosti, piše Telegraf.

Dežurni ljekar Klinike za infektivne bolesti KC Niš, infektorlog dr Steva Stanišić, obavio je porođaj koji se odigrao za svega desetak minuta, prije nego što su ekipe ginekologa sa GAK-a uspjele da stignu. 

Trudnica je, inače, primljena prethodnog dana na Klinku za infektivne bolesti sa simptomima malih boginja. Imala je i osip po tijelu, zbog čega nije mogla da bude smještena na Ginekološko akušersku kliniku. Ginekolozi su je pregledali, ali nije bilo naznaka da će porođaj početi u tako kratkom roku.

- Sve se odigralo jako brzo. Prošlo je desetak minuta poslije ponoći kada je pacijentkinja počela da zauzima položaj za porođaj. To joj je peto dijete zato je i porođaj išao tako brzo. Pozvali smo ginekologe sa GAK-a ali je porođaj već počinjao. Poslije pucanja vodenjaka beba je počela da izlazi glavom naprijed. Prihvatio sam je, a nakon toga podvezao pupčanu vrpcu - navodi dr Stanišić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.