REGION

Slovenija tuži Hrvatsku

S. N.

13.3.2018

Slovenija će ove sedmice podnijeti tužbu Evropskom sudu pravde (ECJ) protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude, javljaju mediji iz Brisela.

List "Politico", u svom izdanju za Evropu, najavljuje da bi se to moglo desiti najkasnije do četvrtka.

Prema ovom mediju, pitanje je da li će ECJ prihvatiti ovaj slučaj. Navode dalje da su u Evropskoj komisiji stava da se radi o bilateralnom sporu i da se evropske institucije njime ne trebaju baviti. 

To posebno ističe sam predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) koji je ne jednom pozivao zvaničnu Ljubljanu i Zagreb da sjednu za sto i dogovore se.  

Takav stav naišao je na rezolutno odbijanje slovenskih vlasti. Oni smatraju da se Hrvatska mora povinovati odluci Arbitražnog tribunala, te da se na to obavezala i potpisom na dokument u kojem stoji da će poštivati presudu ovog tijela, ma kakva ona bila.

Hrvatske vlasti ističu da imaju dokaze da je Arbitražni tribunal u ovom slučaju bio „kontaminiran“ djelovanjem Slovenije.

Neke dokaze o tome objavili su i mediji u Hrvatskoj. Oni su donijeli dokumente iz kojih proističe da su na sudije Arbitražnog tribunala utjecali slovenski špijuni koji su ih naveli na odluku u korist Slovenije.  

"Politico" je citirao visokog slovenskog zvaničnika koji je najavio da će ove sedmice konačni tekst tužbe biti upućen Sudu.

Slovenija i Hrvatska se već više od dvije decenije spore oko Piranskog zaljeva, dijela Jadranskog mora na granici dvije države.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.