ZAKONI

Makedonija: Ivanov neće potpisati zakon koji uvodi albanski kao drugi službeni jezik

MINA

15.3.2018

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov saopćio je da neće potpisati ukaz o primjeni Zakona o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji.

Nakon što je Sobranje sinoć, bez rasprave o 35.569 amandmana opozicije, usvojilo zakon, Ivanov je saopćio da neće potpisati ukaz o proglašenju zakona koji je donesen na takav način, van svih procedura, bez debate o amandmanima, navodeći da mu to ne dozvoljavaju Ustav i savjest.

Za usvajanje su glasala 64 poslanika, nije bilo protiv i uzdržanih.

Zakon je bio usvojen u parlamentu u januaru, ali ga je predsjednik Makedonije i tada odbio potpisati i vratio ga u Sobranje.

Ivanov je ranije više puta ponovio kako je protiv tog zakona, jer smatra da predstavlja prijetnju po unitarni karakter države i krši njen Ustav.

Prema članu 75 Ustava, on je obavezan da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o jezicima, jer je već iskoristio pravo veta, ali nije propisan rok u kojem treba to učiniti.

Premijer Zoran Zaev naveo je da je Zakon u skladu s Ustavom i da je kreiran kako bi se unaprijedile neke praktične potrebe građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.