ODLUKE

Pahor: Parlamentarni izbori u Sloveniji 20. ili 27. maja

Fena

15.3.2018

Slovenski predsjednik Borut Pahor sastao se danas s premijerom Mirom Cerarom, koji je kasno sinoć obavijestio javnost da podnosi ostavku, o čemu je u međuvremenu i službeno informirao parlament. Nakon sastanka je saopćeno da će parlamentarni izbori u Sloveniji vjerovatno biti održani u drugoj polovini maja.

Pahor ocjenjuje da će zbog ostavke predsjednika Vlade doći do prijevremenih izbora u drugoj polovini maja, saopćeno je iz Pahorovog kabineta, nakon razgovora u kojem je Cerar predsjedniku države pojasnio zašto se odlučio na ostavku koja je šokirala dio slovenske javnosti.

Datumi za održavanje izbora mogli bi biti u nedjelju, 20. ili 27. maja, prenosi Hina.

Kako je nakon sastanka saopćeno iz predsjednikovog ureda, Pahor se nije odlučio za ustavnu mogućnost da parlamentu predloži nekog kandidata koji bi Vladu vodio do redovnih parlamentarnih izbora koji su bili planirani za sredinu juna, jer smatra da je bolje rješenje da što prije budu raspisani prijevremeni izbori.

Parlament bi iduće sedmice bez posebnog glasanja trebao "uzeti na znanje" Cerarovu odluku o ostavci, a tada će uslijediti i službeni ukaz predsjednika države o raspuštanju sadašnjeg saziva parlamenta i objava tačnog datuma održavanja izbora.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.