ZAHTJEVI

Haradinaj pozvao poslanike da glasaju za Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom

Arhiv

Vijesti.me

20.3.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je poslanike svih političkih partija da glasaju za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

On je rekao da će svaki poslanik AZBK glasati za, dok se nada se da će isto uraditi i poslanici DSK.

- Ne bismo došli na sjednicu da nemamo 80 glasova - rekao je Haradinaj.

Haradinaj je kazao da sporazum ne krši teritoriju Kosova.

- Glasanje o ovom zakonu je danas više nego ikad glasanje za državu Kosovo, glasanje za euroatlantsku perspektivu zemlje je glas za slobodu kretanja. Mi smo analizirali sve činjenice i rizike i garantiram da ratifikacija ovog nacrta zakona sa svim pratećim dokumentima ne ugrožava teritoriju Kosova. Odluka je u vašim rukama i usvajanje ovog zakona je uvjet većine građana. Pozivam partiju, etničku pripadnost i ideološke razlike da glasaju za ovaj zakon - rekao je Haradinaj.

Poslanik Fatmir Limaj kazao je da je pregovaranje sa Crnom Gorom bolje nego poslati sporazum na arbitražu.

On je u svom govoru u Skupštini rekao da sporazum predsjednika Kosova Hašima Tačija i Crne Gore Filipa Vujanovića daje mogućnost ispravke i obavezuje obje strane da ispravljaju redove gdje god da se pogriješilo.

Lider LDK Avdulah Hoti kazao je da će ta partija glasati za ratifikaciju sporazuma i dodao da imaju zahtjev da nakon ratifikacije Haradinaj podnese ostavku i da se raspusti Skupština.

- S pravilima demokratije nakon ratifikacije sporazuma, Haradinaj mora podnijeti ostavku, Skupštinu treba raspustiti, a zemlja bi trebala ići na izbore, kako bi građani odlučili ko će voditi Kosovo ka evropskoj integraciji - rekao je Hoti.

I poslanik Demokratske parije Kosova Memli Krasnići je kazao da će poslanici te partije glasati za ratifikaciju kako bi se građani Kosova "oslobodili trogodišnje traume".

- Tražimo od svih poslanika da u odluci uzmu u obzir interese građana i ove države, a ne interese svakodnevne politike ili svakodnevnih stavova ili stavova koje neko misli da će donijeti glas manje ili više - rekao je on.

Poslanik Ilir Deda kazao je da je zbog razgraničenja "Kosovo izgubilo tri godine".

On je u Skupštini naglasio da je "za ove tri godine politika ostala izolirana, jer smo bili mentalno izolirani''.

Skupština Kosova počela je vanrednu sjednicu na kojoj se razmatra Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o državnoj granici između Republike Kosovo i Crne Gore.

Poslanica Emilija Redžepi kazala je da će glasati za demarkaciju.

U Skupštini Kosova prisutno je 85 poslanika. Poslanici Srbijanske liste nisu prisutni u skupštinskoj sali.

Ova sesija je sazivana nekoliko puta, ali je zbog nedostatka kvoruma odlagana.

Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom jedan je od posljednjih uvjeta Evropske komisije (EK) za ukidanje viznog režima Kosovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.