REGION Kosovski predsjednik

Tači: Sporazum o normalizaciji moguć ove godine

Vijesti.ba
24.03.2018 09:57

Kosovski predsjednik Hašim Tači vjeruje da se sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine može postići ove godine.

- U pitanju nije nešto na čemu obje strane mogu izgubiti, već nešto od čega mogu imati dobrobit i napredovati u procesu eurointegracija -rekao je Tači u Briselu.

Tači je nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini (Federica Mogherini) naveo da su razgovori bili konstruktivni i da su se odnosili na već postignute sporazume, njihovu implementaciju i sljedeće korake.

- Kosovo ostaje privrženo svim postignutim sporazumima, uključujući dogovor o mostu, energetici i funkcionalizaciji tima za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština - kazao je Tači.

Kako kaže, u tom smislu mnogo je posla ostalo da se uradi "i od strane Srbije i od strane Kosova", ali dodaje da se na sastanku u Briselu razgovaralo i o sljedećim koracima u cilju sveobuhvatne normalizacije.

Tači smatra da, iako finalni dogovor o normalizaciji može izgledati "teško ostvariv", on vjeruje da je to jedini način za napredak Beograda i Prištine i da se može postići uz predanost obje strane.

Tagovi

Hašim Tači

Oglasi

NA VRH