share whatsapp twitter facebook
×

REGION Ispred zgrade Mitrovačkog dvora okupljen veliki broj građana

Napeto na sjeveru Kosova, predstavnicima Srbije zabranjen ulaz

Na sjeveru Kosova danas je napeta atmosfera zbog zabrane ulaska predstavnicima Srbije koji su najavili dolazak u Kosovsku Mitrovicu.

Ispred zgrade Mitrovačkog dvora okupljen je veliki broj građana koji protestiraju zbog poteza kosovskih vlasti.

Najprije je odobren, a potom i zabranjen ulazak ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, koji je trebao obići manastire, kao i ministru Aleksandru Vulinu, koji od 2013. godine obilazi u martu porodicu Vučetić na čiju kuću je tada bačena bomba i povrijeđena su djeca.

Zabranjen je i ulazak direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću, koji je trebao prisustvovati okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da to što mu prištinske vlasti nisu dozvolile da posjeti manastire na Kosovu predstavlja ozbiljan gaf i veliki propust koji je besmislen i ne doprinosi ukupnoj situaciji.

- Mislim da se radi o jednom kapricu, koji je besmislen i pogrešan - kazao je Vukosavljević.

Dodao je da je njegova posjeta uredno bila najavljena i da je prethodno data saglasnost, ali da je potom dobio informaciju da je prištinske vlasti nisu odobrile. 

- Mi smo pripremili posjetu našim manastirima, našoj kulturnoj baštini. Ponijeli smo i poklone našim bratstvima i sestrinstvima, koji se nalaze u našim spomenicima kulture na Kosovu - kazao je Vukosavljević. 

Dodao je da bez obzira na trenutne okolnosti srpska kulturna baština na Kosovu "sija jakim sjajem" više od 800 godina i nastavit će to da čini u budućnosti.

- Svi mi sazidani smo na temeljima te kulturne bašitne, naša država i identitet. Mi ćemo nastaviti sa pokušajima, ovo ne znači ništa - kazao je Vukosavljević.