REGION

Balkan je još daleko od EU

Mogerini: Daleko je članstvo

S. NUMANOVIĆ

26.3.2018

Svih šest država zapadnog Balkana: Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Crna Gora, Makedonija i Albanija zajedno proizvode svega 1 posto bruto društvenog proizvoda Evropske unije. 

Svaki četvrti stanovnik ovog regiona odselio se u EU i trend se sve snažnije pojačava, upozorio je današnji ''Financial Times'' u svojoj analizi stanja na Balkanu.

Neosnovana galama

U opširnom tekstu koji se bavi sljedećim krugom proširenja EU ugledni finansijski dnevnik ističe da je galama koja se podiže unutar EU apsolutno nesrazmjerna kada je region u pitanju.

- Svih šest država zapadnog Balkana ima ukupno 18 miliona stanovnika. To je manje od jedne Rumunije, naprimjer, koja ima 20 miliona stanovnika, a pristupila je Uniji 2007. godine. BDP po glavi stanovnika u regionu je samo oko jedne trećine od prosjeka 28 članova bloka.

Na sadašnjem nivou, pet od šest zemalja bit će među osam najmanjih ekonomija EU. Izuzetak je Srbija, najveća privreda u regionu, koja ima veći BDP nego članice Hrvatska i Litvanija, naprimjer – navodi FT.

No, list ističe da prilike za poboljšanja ima.

FT piše da je Evropska komisija postavila 2025. godinu kao mogući rok za prijem nekih od novih članica. Taj cilj i nije tako nerealan. Posebno ako se zna, stoji u tekstu, da su Bugarska i Rumunija sedam godina prije nego što su se pridružile imale niže nivoe BDP-a po glavi stanovnika u odnosu na prosjek EU koji sada imaju Crna Gora, Srbija i Makedonija.

Citiraju se i istraživanja ekonomista koji navode da je od početka ovog stoljeća Balkan poboljšao ekonomsku situaciju. Nekada je svaki treći stanovnik bio na ivici siromaštva, dok je danas to svaki peti!

Veze regiona s EU su sve veće. Uz Uniju, SAD intenziviraju ulaganja u zapadni Balkan, pa su Brisel i Vašington vodeći investitori s više od 80 posto ukupnih ulaganja. Rusija ili Turska su ispod petog mjesta po investicijama.

Ističe se i podatak da je EU otvorila 240.000 novih radnih mjesta u regionu, što je skoro 60 posto svih radnih mjesta stvorenih stranim investicijama u regionu.

Politika i kriminal

U proteklih 10 godina na zapadni Balkan slilo se i nekih 9 milijardi eura pomoći.

FT naglašava da je stanje u svih šest država daleko od dobrog.

Citira se dio Strategije Evropske komisije za proširenje na zapadni Balkan, gdje se navodi da je korupcija sveprisutna. Posebno se navodi termin „zarobljene države“, koji se odnosi na očajno stanje vladavine prava u svakoj od njih.

- Imamo jasne elemente zarobljene države, uključujući i veze politike i političara s organiziranim kriminalom i korupcijom na svim nivoima vlasti i administracije.

Nijedna od šest zemalja trenutno se ne može smatrati funkcionalnom tržišnom ekonomijom – stoji u analizi FT-a.

Citira se i zamjenica predsjednika Evropske komisije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini), koja naglašava da je zapadni Balkan daleko od članstva, s obzirom na to da se proces učlanjenja temelji na zaslugama i zavisi od tempa i uspjeha pregovora i provođenja reformi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.