DRAMA NA KOSOVU

Đurić protjeran s Kosova

AFP

B92/Kurir/RTS

26.3.2018

19.50 Kako RTS saznaje, Marko Đurić je, nakon izvođenja pred prekršajnog sudiju, protjeran u centralnu Srbiju preko prijelaza Merdare.

Đurić je, prema navodima RTS-a, Merdare prešao nešto prije 20 sati.

Nakon hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici bilo je veoma napeto, ali se situacija polako smiruje. Sirene za uzbunu čule su se više puta. Srbi se okupljaju na više mjesta u gradu, a na pojedinim lokacijama postavljene su i barikade, javlja reporter B92.

KosSev javlja da su Srbi kamionima blokirali put između Zvečana i Kosovske Mitrovice .

Interventna jedinica kosovske policije privela je u Kosovskoj Mitrovici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

19.45 U toku je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije. 

Sjednici, osim Vučića, prisustvuju ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministrica pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, direktor BIA-e Bratislav Gašić i Republička javna tužiteljica Zagorka Dolovac.

Srbijanski mediji javljaju da je Vučić zbog novonastale situacije, osim s Putinom, telefonski razgovarao i s Federikom Mogerini (Federica Mogherini), visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

19.20 Nakon ispitivanja u Prištini, policija sprovodi Marka Đurića prema administrativnom prijelazu Merdare.

Đurić će biti predat vlastima Srbije, piše Kurir. 

Očekuje se da će policija Kosova, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, donijeti odluku o mjerama koje će preduzeti prema Đuriću, a među njima se pominje mogućnost stalne zabrane.  

Pripadnici specijalnih jedinica ROSU povukle su se u baze, dok se na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici nalaze pripadnici interventne jedinice. Stanje na prijelazu Jarinje je redovno, dok je magistralni put između Prištine i Kosovske Mitrovice i dalje u prekidu.

Srbi blokirali magistralni put u Rudaru

U mjestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice, Srbi su postavili dva kamiona i tako blokirali magistralni put. Oni su se počeli okupljati na improviziranoj barikadi koja se nalazi na istom mjestu kao i prije šest godina.

19.05 Zbog situacije na Kosovu u toku je telefonski razgovor predsjednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Pojavio se i snimak na kojem se vidi kako pripadnici ROSU-a dovode Marka Đurića u Policijsku stanicu u Prištini.

18.35 Nikola Selaković potvrdio je hapšenje direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića.

- Ovo je skandal, terorisanje golorukog naroda. Teže su povrijeđeni Nenad Rikalo, Željko Jović, Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović - kazao je Sekulović.  

On očekuje da Đurić bude pušten na slobodu odmah.

- Nadam se da je dobro, priveden je, očekujem skoro oslobađanje, došao je kao slobodan čovjek - poručio je Selaković.

Postavio je pitanje korištenja sile prema ljudima sa, kako je rekao, podignutim rukama koji se nisu suprotstavljali:

- Neka to bude njihov odgovor na našu gandijevsku riječ - rekao je.

18.30 RTS javlja da se iz jednog dijela Kosovske Mitrovice čuju pucnjevi.

18.20 Srbi se okupljaju u centru Kosovske Mitrovice i na glavnom mostu. Pojedinci su počeli praviti nerede, kosovska policija zatražila pojačanje.

Đaci iz škola u Kosovskoj Mitrovici pušteni su kućama sa nastave.  

U Zvečanima se čuju sirene za vazdušnu opasnost. 

Hitna sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije 

18.10 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za 19.30 hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije, nakon što je Marko Đurić priveden u Kosovskoj Mitrovici.

Uhapšen Marko Đurić 

17.50 Interventna jedinica kosovske policije privela je u Kosovskoj Mitrovici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića. U gradu su se čule sirene.

Prema nezvaničnim saznanjima Prve TV, pripadnici kosovske policije prethodno su bacili suzavac ispred Mitrovačkog dvora u pokušaju da rastjeraju Srbe koji im nisu dozvolili da uđu u prostoriju. 

Selaković i Đurić stigli su oko 17 sati na sjever Kosovske Mitrovice na okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Iz Prištine je prije toga saopćeno da je srbijanskim zvaničnicima zabranjen ulazak na Kosovo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.