REAKCIJA

Vučić: Đurić je posjetu Kosovu najavio tri puta ranije od propisanog roka

Kurir

Avaz.ba

26.3.2018

Upoznat ću vas sa brutalnom provokacijom, činom bezumlja i kriminalnim aktom koje su prištinske vlasti provele na Kosovu. Ovako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić počeo obraćanje nakon sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije. 

- Interesantno je što su svi mediji željeli da nas upoznaju sa tobožnjom činjenicom da Đurić nije poštovao dogovorene procedure za ulazak na Kosovo, pa je zato uhapšen - objasnio je Vučić i potom pročitao prisutnim predstavnicima medija odrednice Briselskog sporazuma koje se odnose na proceduru prijave ulaska na teritoriju Kosova. 

Srbijanski lider kazao je da je Đurić svoju posjetu prijavio "tri puta ranije od propisanog sporazumom", a da je kao odgovor stiglo da prijava nije u skladu sa vremenskim odrednicama.

- Najviši zvaničnik prištinskih vlasti Badžet Pacoli saopćio je večeras da Đuriću Nikoli Selakoviću nije dozvoljen ulaz na Kosovo jer podstiču mržnju. Pošto je Srbija poštovala sve bilateralne sporazume, Đurić i Selaković su se pojavili na skupu u Mitrovici, skupilo se 50-ak ljudi koji su mirno sjedili i slušali šta imaju jedni drugima da kažu. Prije toga imali smo informacije da su teroristi u uniformama specijalnih jedinica pošli da pokažu da, uz direktnu podršku EULEKS-a, mogu da zauzmu sjever Kosova", naveo je Vučić.

Vučić je poručio da je "teroristima" pomagao EULEKS.

- To je isti EULEKS koji ne želi da se umiješa u istragu o ubistvu Olivera Ivanovića i hapšenje Milorada Zajića. Pitao sam ih zašto maltretiraju Srbe u pokrajini. Odgovor nisam dobio - dodao je Vučić.

Predsjednik Srbije kazao je da su kao razlog za odbijanje gostoprimstva srbijanskim predstavnicima navedene njihove "poruke mržnje".

- Postavlja se pitanje da li je teroristička, banditska, lažna država pomislila da uvodi verbalni delikt - rekao je Vučić.

- Dok su nama govorili pojedini zapadni predstavnici, nemojte da šaljete vojsku, oni preduzimaju akciju velikih razmjera, u kojoj teroristička banda upada u Mitrovicu, baca šok-bombe, tuku koga stignu, o čemu ćemo napraviti poseban izvještaj. Ti teroristi su uhapsili Marka Đurića. Zašto? Valjda zato što im se ne sviđa šta Marko Đurić misli o njihovoj terorističkoj državi. Onda su počeli da ga tuku naočigled svih. Pokazat ćemo javnosti snimke. Onda se ta banda slikala svuda, pokazali kako su velike rezultate postigli. Onda su izašli na centralne ulice Prištine, pa da poniženje izvedu do kraja. Oni ne znaju kako su jadni i mali, ti bijedni teroristi, uhvatili mučenog Marka Đurića. Preživio je Marko to, ali mi preko toga nećemo da pređemo. Svi koji su učestvovali u otmici i batinanju odgovaraće pred srpskim sudovima, među njima i dvije osobe srpske nacionalnosti - rekao je Vučić, uz poruku: "Ovakvo kršenje briselskog sporazuma ugrožava mir. Nećemo dozvoliti nikome da ponizi srpski narod". 

Na najavu Srpske liste koja je dio kosovske vlasti da će povući podršku Vladi, Vučić im je savjetovao da "hladne glave donesu odluku".

- To se odnosi i na dijalog. Svi postulati će sada biti drugačiji. Albanci lažu o formiranju ZSO. Oni hoće da to bude samo nevladina organizacija u skladu s njihovim ustavom. Baš nas briga za njihov ustav! Vidjet ćete, godinama ćemo čekati da se oformi ZSO. To im ne pada na pamet - rekao je Vučić.

- Zamislite veliku silu — poslali su magarce sa šok-bombama i velikim cijevima - rekao je predsjednik Srbije. 

- Nismo mi toliko slabi koliko se drugima čini. Pustićemo ih da se sile, kako su pretukli jednog slabog čovjeka. Tiha voda brijeg roni - kazao je Vučić u obraćanju nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.