MAKEDONIJA

Muzej Esme Redžepove: Ostali samo prazni zidovi

Arhiv

CDM

31.3.2018

Informacija koju je objavio portal svedok.mk, a potvrdila policija, da je opljačkan Muzej legendarne Esme Redžepove na skopskoj tvrđavi Kale, odakle je odnijeto bukvalno sve, pa čak i urna sa pepelom njenog pokojnog supruga Steve Teodosijevskog, frapirala je makedonsku javnost.

- Dana 30. marta 2018. godine je prijavljeno da je od 12.decembra 2016. do 30. marta 2018. godine od strane nepoznatog počinioca izvršena teška krađa u Muzeju Esme Redžepove u Ulici Samoilova, pri čemu su preduzete mjere na utvrđivanju oduzetih predmeta i pronalaženja počinilaca - stoji u saopćenju MUP-a. 

Portal svedok.mk saznaje da je Ministarstvo kulture zatražilo da stručne ekipe Muzeja, Kinoteke i drugih institucija naprave popis i procjenu svih stvari koje se nalaze u kući Esme Redžepove, poput brojnih audiomaterijala, nagrada i vrijedne arhivske građe.

Međutim, kada je stigla, Komisija je imala šta i da vidi. Prvo su naišli na zaključana vrata, a pošto niko nije znao gdje je ključ od kuće, pozvali su policiju koja je otvorila vrata. Tada je uslijedio pravi šok. Iz soba je ukradeno i odneseno bukvalno sve, pa čak i urna sa pepelom Steve Teodosijevskog, supruga Esme. Ostali su samo prazni zidovi i nekoliko plaketa i postera.

Nedugo nakon ove informacije uslijedio je novi šok, rodbina Esme tvrdi da ništa nije ukradeno, već da je smješeno na sigurno, u sobe na prvom spratu kuće i zaključano.

- Ništa nije ukradeno iz Muzeja moje tetke Esme - izjavio je u telefonskom razgovoru za skopski Fokus, Adnan Redžepov, unuk brata kraljice Romske muzike, koji dugo godina živi u Njemačkoj, a sa Esmom je bio veoma blizak.

Adnan, koji je prije tri dana bio u Skoplju, kaže da se radi o nesporazumu jer su svi predmeti Esme i Steve, sa prizemlja prenijeti na gornji sprat i zaključani na sigurno. Tamo je i urna sa pepelom Steve.

- Sve što je u vlasništvu moje tetke je na sigurnom. Mi, njeni bliski rođaci imamo ključ od njenog Muzeja, a predmete smo smjestili na gornji sprat - rekao je Adnan.

I Sanija Redžepova, unuka Esminog brata, koja živi u Skoplju za Fokus je potvrdila da su sve stvari iz Muzeja Esme i Steve na sigurnom.

- Sve je na sigurnom, u sobama na gornjem spratu. Mi, bliski rođaci Esme redovno posjećujemo Muzej, provjetravamo ga i provjeravamo da li je sve u redu. Strahujući da neko ne uđe unutra, njene stvari smo prenijeli na sprat. U toku je sudski proces oko testamenta, a ja sam dala izjavu u policiji oko cijelog događaja - izjavila je Sanija Redžepova.

Kuća u kojoj je živjela Esma i gdje su izloženi svi njeni predmeti, audiosnimci, nagrade i priznanja, ima 750 kvadratnih metara i dvorište od oko 1.300 kvadrata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.