Ostavku Gašija tražio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj

Šef kosovske tajne službe Driton Gaši podnio ostavku

B92
10.04.2018 17:28

Dvije sedmice od hapšenja šestorice turskih državljana ostavku je podnio i direktor kosovske tajne službe (KIA) Driton Gaši, piše prištinski portal "Zeri".

Ostavku Gašija tražio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj zbog hapšenja i deportacije šestorice turskih državljana, koje je zvanična Ankara označila sljedbenicima FATO pokreta Fetulaha Gulena.

Kako piše prištinski "Zeri", Gaši je podnio ostavku kancelariji premijera i pozdravio se sa osobljem KIA-e.  

Vijest o tome, navodi se, potvrdila je portparol vlade Donjeta Gaši: "Da. Ima nekoliko dana za primopredaju dužnosti", rekla je Gaši kratko.

Prethodno je ostavku iz istog razloga, na zahtjev Haradinaja, podnio ministar policije Fljamur Sefaj.  

Zahtjev Haradinaja da Sefaj i Gaši podnesu ostavke došao je dan nakon što je "šestorka" uhapšena i deportirana u Tursku.

Haradinaj je ostavke tražio zbog toga što je akcija hapšenja i deportacije turskih državljana izvedena u zajedničkoj akciji s turskom tajnom službom, a da vladu, tj. njega o tome niko nije obavijestio.  

Međutim, Gašijevu ostavku u skladu sa zakonom o tajnoj službi treba da potpiše i predsjednik Kosova Hašim Tači, koji je ranije rekao da nije saglasan s promjenom u vrhu KIA-e.

Inače, prištinski mediji pišu da je tužilaštvo pokrenulo istragu protiv KIA-e zbog deportacije šest državljana Turske, ali da ta istraga neće obuhvatiti i Tačija, za kojeg se tvrdi da je znao za ovu akciju.  

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), nakon deportacije "šestorke", u dva navrata je javno zahvalio Tačiju na uspješno izvedenoj akciji.

Iz tužilaštva ne žele da komentiraju istražni postupak, a istraga je povjerena tužiocu Aleksandru Ljumeziju, za kojeg prištinski mediji kažu da je blizak Tačiju.

Ljumezi je ranije rekao da u ovom istražnom postupku niko neće biti pošteđen.

Nedugo zatim, on se sastao s Tačijem, a novinarima je nakon toga rekao da u razgovoru nije bilo riječi o istrazi vezanoj za deportaciju šestorice turskih državljana.

NA VRH