REGION

Zoran Janković: Uvjeren sam da će Đukanović uvesti Crnu Goru u EU, on je lider koji ima viziju i odlučnost

CdM

19.4.2018

Novi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović jedan je od najboljih političara u ovoj regiji, čovjek kojeg regija treba i koji će, siguran sam, biti i jedno od jačih imena i u Evropskoj uniji, izjavio je za Dnevne novine gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

- Predsjednici malih država su veoma važni u EU, jer male države ne mogu dokazivati svoju moć teritorijem i brojem stanovnika, već je dokazuju snagom argumenata i sposobnim i odlučnim liderima koji imaju jasnu viziju, čime doprinose i napretku svih građana Evrope - rekao je Janković, čovjek za čijeg je mandata glavni grad Slovenije osvojio pregršt nagrada i postao najljepši i jedan od najprepoznatljivijih gradova Evropske unije.

Komentirajući predsjedničke izbore u Crnoj Gori, Janković kaže da je bilo sasvim za očekivati da Đukanović pobijedi u prvom krugu i ostvari ubjedljivu pobjedu. 

Njegove poruke, da su mu stabilnost i napredak ključni, ulivaju povjerenje građanima, jer dolaze od ozbiljnog političara pod čijim je vodstvom Crna Gora ostvarila nezavisnost i postala članica NATO-a. Sve je to, kako kaže Janković, dobro poznato crnogorskim građanima.

Crna Gora će u narednih pet godina ući u EU

Zato je i dobio toliku podršku. Uvjeren sam da će u sljedećih pet godina, upravo za vrijeme Đukanovićevog mandata, vaša zemlja ući u Evropsku uniju. To će biti izuzetno dostignuće za državu koja ima tako malo građana. Ja želim vašem novom predsjedniku i Crnoj Gori sve najbolje - naglašava Janković. 

Gradonačelnik Ljubljane kaže da je pratio predsjedničke izbore, kao i dešavanja tokom izborne noći i saopćavanja rezultata glasanja crnogorskih građana. Iznenadilo ga je ponašanje opozicionih kandidata za predsjednika i njihovo odsustvo demokratskog i političkog šlifa.  

- Zaista sam bio zatečen time da Đukanovićevi protukandidati neće da mu čestitaju na pobjedi koja je ostvarena na slobodnim i demokratskim izborima koji su protekli u mirnoj i tolerantnoj atmosferi. Dakle, u takvoj atmosferi, gospodin Đukanović je ostvario rezultat vrijedan poštovanja. Iza tog rezultata stoje građani Crne Gore i neshvatljivi su mi bili komentari protukandidata i odbijanje da čestitaju pobjedniku. U demokratiji građani imaju pravo da biraju koga oni hoće. A njihova odluka, vjerujte, najviše zavisi od povjerenja. Mogu se građani žaliti na ovu ili onu odluku, na ovog ili onog političara, mogu štošta zamjerati vlasti, ali kada uzmu glasački listić i odu u kabinu, zaokružit će onoga kojem najviše vjeruju, za kojeg misle da je najbolji. Tako da su izborni rezultati ustvari prosta matematika, brojke sve pokažu - kaže Janković.

Govoreći o situaciji na zapadnom Balkanu, Janković kaže da je zagovornik što skorijeg ulaska svih država regiona u EU te da se raduje otvaranju pregovora s Makedonijom i Albanijom. 

- Na ovim prostorima je prije 25 godina bjesnio rat, prošli smo stravične događaje i oni se ne smiju ponoviti. Zato su važni lideri država regiona, lideri koji imaju viziju i odlučnost. Zato i kažem da je Milo Đukanović vrlo značajna politička figura za ovu regiju - naglašava Janković.

I ja sam Mila nagovarao da se kandidira za predsjednika 

Gradonačelnik Ljubljane kaže da je prijatelj s Milom Đukanovićem, da ima i njegovu fotografiju u svojoj kancelariji te da ga je i on nagovarao da se kandidira za predsjednika Crne Gore. 

- Moram priznati da sam ga ja nagovarao da prihvati kandidaturu, jer on to zaista nije želio. Vidjeli smo se na košarkaškoj utakmici Crna Gora - Slovenija i tada sam mu rekao da je on obavezan ući u tu utakmicu, zato što njega regija treba. Sada je na gospodinu Đukanoviću da ispuni ono što je govorio tokom predizborne kampanje - zaključio je Janković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.