PRIJEDLOZI

Albanija želi bazu NATO-a na svom tlu

CdM

3.5.2018

Albanska ministrica odbrane Olta Džačka predložila je svom američkom kolegi Džejmsu Matisu (James Mattis) da NATO uspostavi vojnu bazu u Albaniji. 

- Vjerujemo da je vrijeme da SAD uspostave svoje prisustvo u Albaniji. To prisustvo SAD ili NATO-a predstavljalo bi veoma jasnu demonstraciju da saveznici nisu zaboravili region - rekla je Džačka, prenosi CdM.

Ona je u izjavi novinarima navela da je predložila izgradnju pomorske baze na Jadranskom moru, koju bi vodili SAD i Albanija, a bila bi pod “kišobranom” NATO-a.

- Zabrinuti smo zbog više prijetnji s kojima se naš region suočava i mislimo da je veoma značajno da NATO i SAD pridaju malo više značaja onome što se događa na Balkanu - rekla je Džačka, prenosi Tanjug.

Među tim prijetnjama, ona je navela Rusiju, koja, kako je rekla, pokušava da pojača svoj utjecaj, dok je, također, spomenula Kinu, Iran, pa čak i Tursku, kao razloge za zabrinutost rukovodstva Albanije.

Matis je izrazio svoju podršku Albaniji, koja je, kako kaže, značajno doprinijela NATO alijansi.

Džačka je dodala da je operativna posvećenost Albanije NATO-u jedna od najvećih u alijansi, uzimajući u obzir brojnost stanovništva Albanije.

Što se tiče modernizacije albanske vojske, ona je naglasila da je u posljednje dvije godine Albanija povećala vojni budžet.

- Zamijenili smo staro kinesko naoružanje oružjem prema NATO standardima - rekla je Džačka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.