HUŠKAČKI GOVOR

Šešelj ne odustaje uprkos zabrani, stiže u mjesto iz kojeg je protjerivao Hrvate

Index.hr

5.5.2018

Vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ponovio je u subotu da, uprkos zabrani srbijanskih vlasti, radikali ne odustaju od skupa u srijemskom selu Hrtkovci gdje je 1992. on održao huškački govor zbog čega je i pravomoćno osuđen na Haškom sudu.

Uoči najavljenog okupljanja primjetno je pojačano prisustvo policije u Hrtkovcima, selu koje je postalo sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga radikala 6. maja 1992. godine na kojem je upravo Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti, a idućih mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo je oko 700 mještana.

Krenut ćemo pa gdje nas policija zaustavi

Radikali će krenuti u Hrtkovce "pa gdje ih policija zaustavi", rekao je Šešelj i najavio: "Sutra niko od nas neće nositi oružje. Idemo u dobroj vjeri da činimo dobro političko djelo.

Nasljednik Haškog suda, prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u aprilu je pravomoćno osudilo Šešelja na kaznu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima iz 1992., „koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovječnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata“, no Šešelj se nije morao vratiti u zatvor jer su mu godine pritvora priznate u odsluženu kaznu.

Ako nas počnu tući, sjest ćemo na zemlju

Komentirajući najave da će policija upotrijebiti silu, Šešelj je rekao da državi ne osporava to pravo i najavio daće radikali "sjesti na zemlju ako ih policija počne tući".

-Pa neka tuče do mile volje narodne zastupnike, stranačke dužnosnike. Neće nam biti prvi put da nas policija tuče - izjavio je Šešelj.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić saopćio je u petak da Hrtkovcima u nedelju 6. maja "neće biti nikakvih skupova", naglasivši da je "država zabranila sva okupljanja tog dana" jer "Srbija neće u prošlost, već u budućnost".

Protuskupove su nakon Šešelja najavile oporbene stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Demokratska stranka.

Čanak: Bila bi sramota kad bi se Šešelj pojavio

Predsjednik LSV Nenad Čanak je u međuvremenu poručio kako bi "bila sramota" kada bi Šešelj pojavio u Hrtkovcima.

-Hrtkovci su simbol i sinonim za etničko čišćenje - rekao je Čanak i ponovio da će članovi LSV 6. maja, ako Šešelj bude u Hrtkovcima, također biti ondje jer neće pristati da se "osuđeni ratni zločinac vrati na mjesto zločina".

-Nemamo namjeru uznemiravati ljude, već ćemo otići do Hrtkovca i čekati. Ako Šešelj uđe, ulazimo i mi - poručio je Čanak, naglasivši da "ako zabrana MUP-a za okupljanje u Hrtkovcima važi za LSV, treba da važi i za Šešelja".

U Župnom uredu rimokatoličke crkve Svetog Klimenta Hini je rečeno da se među mještanima "osjeća uznemirenost", ali uprkos tome svi obavljaju redovne i uobičajene poslove.

Župnik: Policija nas dobro čuva

-Policija nas dobro čuva, a ova sapunica će svakako proći - rekao je župnik Ivica Živković, aludirajući na višednevno podizanje tenzija s Šešeljevim najavama mitinga i okupljanjem u Hrtkovcima.

U pravoslavnoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija u nedjelju je krsna slava – Đurđevdan, a u parohijskom domu teku pripreme za prijem gostiju i uzvanika među kojima je i župnik Ivica Živković. Krsnu slavu Đurđevdan slavi i pedesetak hrtkovačkih Srba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.