REGION

Svetozar Marović tražio penziju i vozača

CDM

6.5.2018

Prema nezvaničnim saznanjima “Dana”, bivši predsjednik državne zajedice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović tražio je od Republike Srbije kao pravnog nasljednika SCG penziju i službenog vozača.

To su privilegije koje propisuje Zakon o predsjedniku Srbije, a pripadaju bivšem šefu države, što se u ovom slučaju odnosi i na nekadašnju državnu zajednicu jer je njen pravni nasljednik Srbija.

Marovićev advokat Zdravko Begović nije mogao da potvrdi tu informaciju, niti da je demantira.

-Nisam razgovarao s njim na tu temu. Svetozar Marović je i dalje na liječenju i nema promjena kada se radi o njegovom zdravstvenom stanju - kazao je Begović za Dan.

Svetozar Marović bio je predsjednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora tokom njenog kratkog postojanja od februara 2003. do maja 2006. godine kada se Crna Gora otcijepila nakon referenduma o državnoj nezavisnosti.

Marović se nalazi na liječenju u Beogradu, a Crna Gora ga potražuje kao, kako je i sam priznao, šefa organizirane kriminalne grupe koja je napravila višemilionsku štetu Opštini Budva.

Kao visokopozicionirani kadar vladajuće Demokratske partije socijalista, Marović je zauzimao istaknute funkcije na republičkom i saveznom nivou, odakle je donosio ključne odluke za državu.

Za Marovićem su crnogorske vlasti raspisale potjernicu. Međutim, on je navodno na psihijatrijskom liječenju u Beogradu i nije sposoban da se odazove zahtjevu za izdržavanje zatorske kazne u Crnoj Gori zbog depresivog stanja u kome se nalazi, koje se, kako je nedavno saopćio njegov advokat Begović, graniči sa suicidnim ponašanjem.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin nedavno je zatražio od vicepremijera Srbije Nebojše Stefanovića hapšenje Marovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.