REGION

Ugljanin: Potpisivanje sporazuma o autoputu Beograd - Sarajevo je historijsko za Balkan

Agencije

8.5.2018

Historijska stvar koja vraća nadu ljudima za život na Balkanu - ovako je jučerašnju posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Ankari i potpisivanje sporazuma u vezi s izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo i putne infrastrukture u Sandžaku okarakterizirao predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin.

Dodao je da su nabrojani projekti veoma značajni zbog toga što će povezivati velike političke i privredne centre.

Nekad se u Beogradu planiralo kako da se osvoji Bosna, istrijebe Bošnjaci, iskoristi oružana sila da Bošnjaci nestanu s Balkana. Ovog puta, konačno, uz posredovanje prijateljske zemlje Turske, koju i Srbi i Bošnjaci smatraju zajedničkom, da se izgradi putna komunikacija između Beograda i Sarajeva, a zatim, svakako, između Beograda i Bara, koja će imati korist za razvoj nerazvijenih općina u istočnoj Bosni i Hercegovini i nerazvijenih općina u Sandžaku - kazao je Ugljanin. 

Povodom predstojećeg obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, Ugljanin je izjavio da ima velikih pozitivnih pomaka kada je u pitanju bošnjačka nacionalna svijest, zbog "činjenice da se obilježavanja ovog blagdana Bošnjaka u Srbiji održava u mnogo boljoj i ljepšoj političkoj atmosferi nego što je to bilo ranijih godina".

Predsjednik BNV-a informirao je javnost da je 21. aprila u Novom Pazaru, na prvoj sjednici Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća Bosne, Sandžaka, Crne Gore i Hrvatske, dogovoreno da se izvrši harmonizacija najbitnijih elemenata bošnjačkog nacionalnog identiteta čime će stručni timovi utvrditi jedinstvene simbole samoidentifikacije za sve Bošnjake u svijetu - grb, zastava i himna, zajedničkog dana Bošnjaka u svijetu i prijedlog jedinstvene krovne institucije svih Bošnjaka svijeta, kako se ne bi javljale paralelne institucije.

Obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave, blagdana Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori, počet će svečanom sjednicom BNV-a, koja će biti održana u Rožajima. Istog dana, proslava će se nastaviti u Novom Pazaru, Bijelom Polju i drugim gradovima na području Sandžaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.