REGION

Bramerc: Unaprijediti saradnju Srbije, Hrvatske i BiH po pitanju ratnih zločina

Blic.rs

10.5.2018

Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović sastala se danas s bivšim glavnim tužiocem Haškog tribunala, a sadašnjim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom (Serge Brammertz), s kojim je razgovarala o napretku Srbije u oblasti procesuiranja ratnih zločina.

Bramerc je istakao da je potrebno unaprijediti regionalnu saradnju Srbije, BiH i Hrvatske, kao i ojačati kapacitete Tužilaštva za ratne zločine. On je pozitivno ocijenio usvajanje Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina i Tužilačke strategije, ali i ukazao da je neophodno uložiti dodatne napore u njihovo provođenje, što, prije svega, podrazumijeva pokretanje novih slučajeva.

Ministrica Kuburović je istakla da je Srbija nedvosmisleno posvećena procesuiranju ratnih zločina i podsjetila da je formirano radno tijelo, koje prati implementaciju mjera iz Strategije. Ona je rekla da izvještaje tog tijela usvaja i sama Vlada, kao i da su oni dostupni na internet-stranici Ministarstva pravde.

Posjeta Srbiji dio je Bramercovih priprema za predstavljanje redovnog Izvještaja o radu Mehanizma na sjednici Vijeća sigurnosti u Njujorku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.