TELEFONIJA

Operateri u Crnoj Gori neće ukinuti roming

CdM

13.5.2018

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost EKIP za “Dan” je, komentirajući mogućnost potpunog ukidanja naplate rominga od krajnjih korisnika unutar zemalja regiona, rekla da ni u zemljama Evropske unije nije došlo do ukidanja naplate usluge poziva, SMS-a i prijenosa podataka kada korisnik uslugu ostvaruje na teritoriju neke druge države članice EU, već do njihovog izjednačavanja s cijenama koje važe na nacionalnom nivou.

O potpunom ukidanju naplate rominga od krajnjih korisnika unutar zemalja regiona - Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije - govorilo se na nedavno održanom samitu o digitalizaciji u Skoplju, kada je direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač kazao da trenutno postoji sporazum između navedene četiri države, prema kome je ujednačena cijena rominga između njih i naredni korak bi trebao biti potpuno ukidanje naplate te usluge.

U "Telekomu" kažu da regulatorna intervencija takve vrste za sada ne bi bila u skladu s propisima države, kao što nisu bile ni prethodne. 

Ukoliko bi do nje došlo, objašnjavaju, za korisnike bi imala kratkoročnu korist u smislu nižih cijena rominga, a dugoročno će rezultirati nedovoljnim ulaganjem u napredne mobilne širokopojasne mreže, što bi opet imalo negativan utjecaj na dugoročni razvoj konkurencije na tržištu.

Osim toga, neki operateri bi ostvarili značajan profit, a neki velike gubitke.

- Jasno je da bi na gubitku bili manji operatori i države s manjim prihodima. Naime, određeni operateri, odnosno države, morat će investirati mnogo da bi opslužili saobraćaj korisnika drugih operatera koji tu borave u kratkom periodu, bez mogućnosti da adekvatno valorizuju ta ulaganja - kazali su iz kompanije.

U "Telenoru" navode da će se, ukoliko dođe do potpunog ukidanja naplate rominga od krajnjih korisnika unutar zemalja regiona, kompanija pravovremeno izjasniti o toj odluci.

"Telenor" odluku implementira kroz svoju postojeću ponudu, putem koje se cijene usluge rominga konstantno smanjuju. Cijene rominga za "Telenorove" korisnike koji putuju u Srbiju niže su u odnosu na one preporučene sporazumom. Također, "Telenor" svojim korisnicima omogućava potpunu kontrolu troškova poziva i interneta u realnom vremenu uz „TravelSure” roming tarifu”, ističu.

Kako zaključuju, finansijske efekte eventualnog ukidanja naplate rominga u regionu trenutno je teško procijeniti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.