REDOVNA SJEDNICA

Vijeće sigurnosti UN-a danas o Kosovu: Zabrinutost zbog hapšenja Đurića i istrage o ubistvu Ivanovića

Blic.rs

14.5.2018

U Njujorku će danas biti održana redovna, tromjesečna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećena Kosovu, na kojoj će Srbiju predstavljati ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Na sjednici će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 17. januara do 15. aprila.

Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih naroda o radu UNMIK-a u tom periodu, odnosno, iznijet će ocjenu aktuelne situacije na Kosovu i djelovanju UNMIK-a, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Generalni sekretar svjetske organizacije Antonio Guteres, u tromesječnom izvještaju o Kosovu, navodi da je zabrinut zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića. Guteres je pozvao strane da izbjegavaju zapaljive izjave.

- Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jeste, kako se čini, zapao u novi ćorsokak... Apeliram na obje strane da daju novi podsticaj dijalogu kako bi se proveli svi do sada postignuti sporazumi - naveo je Guteres.


U izveštaju se navodi i da su se u posljednja tri mjeseca na Kosovo vratile samo tri osobe.

- Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa izmedu Beograda i Prištine, posebno poslije hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, 26. marta. Pozivam obje strane da izbjegnu provokativne akcije i uzdrže se od zapaljivih izjava - navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN- Antonija Guteresa.

Guteres je upozorio i da ponašanje kosovske policije tokom akcije hapšenja Marka Đurića, u kojoj je nekoliko osoba povrijeđeno, predstavlja "razlog za brigu" i pozvao na "detaljnu istragu" o tom događaju, navodeći da su potrebne "korektivne mjere" vezane za kršenje ljudskih prava.

Šef UN-a je izrazio zabrinutost i zbog sporosti istrage o ubistvu jednog od lidera Srba sa sjevera Kosova - Olivera Ivanovića, navodeći da "međusobne sumnje i osjećaj nesigurnosti predstavljaju prepreku u izgradnji povjerenja među zajednicama na Kosovu".

Guteres je, istovremeno, pozdravio odluku kosovskog parlamenta da ratifikuje sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom, upozoravajući na opstrukcije pojedinih poslanika.

Prvi čovjek UN-a je naveo i da su se u tri mjeseca, na koja se odnosi njegov novi izvještaj, na Kosovo vratile svega tri osobe, koje nisu Albanci.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na aktivnosti EULEX-a, navodi se da su istražitelji Specijalnog suda za zločine, koje su tokom sukoba počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, nastavili istragu o navodima vezanim za "nehuman odnos i nelegalnu trgovinu ljudskim organima".

U izveštaju, međutim, nema novih detalja o toku istrage ili o početku suđenja pred Specijalnim sudom, napominje RTS.

Prethodnih nekoliko sjednica VS UN-a o Kosovu proteklo je, mahom, u oštroj raspravi o budućem formatu održavanja ovih sjednica, pri čemu se Velika Britanija, SAD i Francuska zalažu da se rasprave o Kosovu, sa sadašnje četiri godišnje, prorijede na dvije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.