IZ 2016. GODINE Na suđenju čitane poruke penzioniranog generala Žandarmerije Srbije

Specijalni tužilac Katnić: Pokušaj terorizma u Crnoj Gori pripremao se i za Srbiju

Piše: Slobodnaevropa.org

Foto: Milivoj Katnić, Specijalni tužilac Crne Gore


Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. u Crnoj Gori nastavljeno je u srijedu u Višem sudu. Pregledane su poruke sa telefona Bratislava Dikića kao i komunikacija na društvenoj mreži Facebook.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je da se isti scenario koji je u Crnoj Gori pripreman Đukanoviću, pripremao i za Vučića u Srbiji. 

- Ova kriminalna organizacija stvorena je ne samo zbog Crne Gore nego i zbog drugih područja i jasno je da je pripremana slična situacija i u Srbiji. Ono što se pripremalo tadašnjem crnogorskom premijeru Đukanoviću, planirano je i u Srbiji - rekao je Katnić u Višem sudu u Podgorici, na nastavku suđenja grupi od 14 crnogorskih, srpskih i ruskih državljana.

Oni su optuženi da su pripremali i učestvovali u pripremi zavjere na dan parlamentarnih izbora, sa ciljem nasilne smjene vlasti, proglašenja izborne pobjede opozicionog Demokratskog Fronta (DF) i likvidacije Đukanovića.

Na današnjem suđenju čitane su poruke koje je putem mobilnog telefona slao penzionirani general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, uključujući poruke koje je poslao na broj označen kao "Vučić novi broj".

"Predsjedniče, znam da ste u velikom poslu i ne bih da smetam. Pitam vas u vezi sa poslom u Moskvi", navodi se u poruci Dikića.

On u poruci traži da ga pošalju da radi u Rusiji ili Republici Srpskoj, jer je treba raditi u Sloveniji.  

Dikić je rekao da ta poruka nema veze sa postupkom već da se odnosila na njegov "poslovni angažman".

"Veliki ste čovjek i to ste opet dokazali, ne dozvolite nepravdu prema nemoćnima... čekam poziv", druga je Dikićeva poruka upućena kontaktu "Vučić novi broj".

Na suđenju je pročitana i poruka koju je Dikić poslao osobi označenoj u njegovom telefonu kao srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"Ministre, hvala što ste me uvažili i pozvali na Dan policije, nisam Vam prilazio jer je bila gužva i ne bih da smetam. Bolje sam i ako mogu nešto da pomognem, na raspolaganju sam", navodi se u Dikićevoj poruci Stefanoviću.

Povodom te poruke, Dikić je kazao da je sa Stefanovićem "održavao kontakt i poslije penzioniranja", i da se tada "osjećao bolje i tražio nešto da radi, kako bih mogao pomoći". 

U jednoj od poruka Dikić govori Vučiću i o svom liječenju. Na suđenju je pročitana i komunikacija Dikića sa osobom pod imenom Vuk Jovanović.

"Aleksandar Vučić je najveći špijun... da li vam je jasno da mu je cilj da uništi Srbiju? Svi u odbranu demokratije", naveo je Dikić u jednoj od poruka.

Dikić je poručio da poruke ništa ne dokazuju, da su iskonstruirane i da se tako neće doći do istine.

NA VRH