ODBIJENA ŽALBA

Perkoviću i Mustaču njemački vrhovni sud potvrdio doživotnu kaznu za ubistvo Đurekovića

M. Aš.

28.5.2018

Bivši šefovi Jugoslavenske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač pravomoćno su osuđeni za političko ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića počinjeno 1983. godine nadomak Minhena, objavio je danas „Jutarnji list“. 

Ovaj list piše u svom elektronskom izdanju da je njemački savezni vrhovni sud u Karlsrueu odbio njihove žalbe na prvostepenu presudu te im je potvrdio kaznu doživotnog zatvora.

Perković i Mustač krivima su proglašeni prije nepune dvije godine na visokom zemaljskom sudu u Minhenu, gdje je protiv njih vođen krivični postupak, a njihove žalbe na tu presudu savezni sud jednoglasno je odbio na sjednici održanoj 2. maja ove godine.

- Revizija koja se zasniva na pritužbama u vezi s materijalnim dokazima i tokom procesa nije osnovana - stoji u odluci vrhovnog suda koja je donesena još 2. maja ove godine.

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu Josipa Perkovića i Zdravka Mustača osudio je u avgustu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubistvo Stjepana Đurekovića, kojeg su u julu 1983. ubili za sada nepoznati počinioci.

Tokom suđenja je dokazano da su Josip Perković i Zdravko Mustač, kao odgovorni radnici Jugoslavenske službe sigurnosti, odgovorni za Đurekovićevo ubistvo.

Suđenje i presuda bivšim šefovima Jugoslavenske tajne službe jedan je od primjera da nikad nije kasno za procesuiranje političkih ubistava.

Naime, nakon što je Njemačka uspjela da nakon punih 40 godina od ubistva jugoslavenskog disidenta Đurekovića natjera Hrvatsku da nekadašnjeg šefa državne sigurnosti Josipa Perkovića preda sudskim organima Njemačke i osudi, očekivalo se da će to alarmirati i bh. pravosudne organe, u čijoj novijoj historiji je zabilježeno puno političkih ubistava kao što su slučajevi ''Leutar'', ''Ugljen'', atentat na porodicu Sefera Halilovića, ali i mnogi drugi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.