REGION

Postignut dogovor o imenu: Republika Sjeverna Makedonija?

B92

29.5.2018

Republika Sjeverna Makedonija je konačan prijedlog novog imena te bivše jugoslavenske republike, objavio je portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore. Kako navode, o tome su saglasnost postigli šefovi diplomatija Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov. 

Dogovorenim imenom dvojice ministara trebala bi biti stavljena tačka na ovaj 27. godina dug grčko-makedonski spor, prenosi B92.

Očekuje se, kako se navodi, da sporazum u 11 tačaka sutra verificiraju premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev, najprije u telefonskom razgovoru, što bi bio uvod za njihov susret u Prespi, gdje bi sporazum bio ozvaničen.

Pozivajući se, također, na nezvanične izvore, Telma piše da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora o priključenju EU, sa ili bez konačnog sporazuma s Grčkom.

Makedonija će, navodi se, otvoriti pregovore i bez dogovora s Grčkom pod uvjetom da se dijalog o imenu okonča do decembra, s tim što bi u septembru ili oktobru, prema Telmi, najvjerovatnije 8. septembra, bio održan referendum na kojem bi se i građani izjasnili o novom imenu.

Opoziciona konzervativna grčka stranka Nova demokratija pozvala je danas Ciprasa da ne pristane da Makedonija dobije unaprijed zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s EU i priključenje NATO-u.

- Nezamislivo je da Grčka, poslije uspješnih pregovora, unaprijed položi oružje - rekla je portparol Nove demokratije Maria Spiraki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.