BEČ

Tači: Priština spremna za dijalog i kompromis

Blic.rs

31.5.2018

Kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Thaçi) izjavio je u Beču da ishod dijaloga o Kosovu treba biti povoljan za obje strane i dodao da je Priština "spremna za dijalog i kompromis".

Tači je, govoreći o posljednjoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine, rekao da u njoj "možemo ići naprijed, angažirati se na postizanju kompromisa i pomoći da se postigne normalizacija i historijsko pomirenje".

- Ili možemo da se zaglavimo u „status kvo“ i da prizovemo ekstremističke, nacionalističke snage i vanjske rizike da uruše sav napredak koji smo postigli. Ja vjerujem da se većina političkih partija Kosova slaže da nam sada treba da se krećemo ka stalnom rješenju - rekao je Tači.

On je naveo tri ključna elementa da bi dijalog bio uspješan.

- Potreban nam je fokusiraniji i jači angažman Brisela kako bi se postigao okvirni pravni sporazum između dvije strane. Nije dovoljno da Brisel samo osigura salu i nekoliko restorana. Brisel treba da investira kako bi se samo rješenje postiglo. Treba da investira izvore, ljude i vrijeme za zatvaranje ovog poglavlja. Vjerujem da će gospođa (Federika) Mogerini to učiniti - naveo je Tači.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.