REGION

Misteriozno arheološko otkriće: U Srbiji pronađeni sarkofazi s dva skeleta

Screenshot

Avaz.ba

31.5.2018

Arheološko nalazište Viminacijum nadomak Starog Kostolca u Srbiji privuklo je mnogo pažnje svjetskih medija, prvenstveno jer su na tom lokalitetu pronađeni sarkofazi s dva skeleta.

Na području ovog starog rimskog grada u Srbiji arheolozi su pronašli netaknute sarkofage s dva skeleta, ispunjene zlatom i srebrom.

Arheološko nalazište Viminacijum, koje se nalazi na oko 70 kilometara istočno od Beograda, bilo je rimski vojni logor i prijestonica rimske provincije Gornje Mezije, a nastalo je u prvom vijeku.

Viminacijum je imao hipodrom, tvrđave, trg, palače, hramove, amfiteatar, akvadukte, kupatila i radionice.

Stručnjak arheološkog tima Ilija Mikić kazao je da su u Viminacijumu ovog puta otkriveni skeleti jednog visokog čovjeka srednjih godina i sitne mlade žene.

Osim toga, kako prenose agencije, otkrivene su i tri bočice parfema, dok je žena imala zlatne naušnice i ogrlicu, srebreno ogledalo i nekoliko skupocjenih ukosnica. Pored skeleta muškarca pronađeni su srebrena kopča za pojas i cipele.

- Prema nalazištima iz grobnica možemo zaključiti da su ove dvije osobe sigurno pripadale društvenom sloju visokog ranga - kazao je Mikić.


Od kako su iskopavanja počela 1882. godine, arheolozi su u Viminacijumu otkrili desetine hiljada artefakata, među kojima zlatne pločice sa ugraviranim rimskim magijskim simbolima, skulpture od žada i mermera, keramiku, mozaike i freske, zajedno sa 14.000 grobnica. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.