REGION

Enver Hodžaj: Rješenje je priznanje, Beograd ima taj papir u rukama

Novosti.rs.

2.6.2018

Predstavnicima Kosova i Srbije predstavljena su četiri stuba za historijski sporazum, izjavio je za prištinsku “Kohu” zamjenik premijera Kosova Enver Hodžaj.  

- Ako je dijalog između dvije zemlje uspio riješiti neka pitanja, kako tehničke tako i političke prirode, za kraj procesa ostaje da dvije zemlje mogu da imaju normalne odnose i da to ocijene kao okončanje stogodišnjeg sukoba - kazao je Hodžaj, prenose Novosti.rs.

"Rješenje otvorenih bilateralnih pitanja između Kosova i Srbije je međusobno priznanje. I to je papir koji ima u rukama i Beograd", dodao je on.

Prema njegovim riječima, slijedi učlanjenje Kosova u Ujedinjene narode, koje kao proces prirodno zavisi od sporazuma Kosova i Srbije, ali iznad svega zavisi od odlučivanja u Vijeću sigurnosti UN-a.

Evropska unija zahtijeva da Srbija i Kosovo postignu jedan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, bez čije primjene ne može biti učlanjenja u EU, a taj stav je jasno zacrtan i u Strategiji proširenja EU na zapadni Balkan.

Hodžaj je rekao da EU, koja posreduje u procesu normalizacije odnosa, nije isključila mogućnost da se tom procesu pridruži i Rusija, koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta, i kroz taj organ UN-a treba proći i učlanjenje Kosova u UN.

On podsjeća da, za razliku od prijema u UN-u, učlanjenje u EU zahtijeva jasne odnose Kosova i Srbija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.