SLOVENIJA

Borut Pahor: Mandat ću najprije dati Janezu Janši

Fena

4.6.2018

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da će mandat za sastavljanje nove vlade dati relativnom pobjedniku jučerašnjih parlamentarnih izbora Janezu Janši, čije ja Slovenska demokratska stranka (SDS) osvojila skoro 25 posto glasova, dvostruko više od Liste Marjana Šarca (LMŠ), jer treba poštivati volju birača.

 - Mandat ću podijeliti relativnom pobjedniku izbora. To je posljedica mojih iskustava, a pošteno je da birači znaju za posljedice svojih odluka i da će se njihovi glasovi uvažiti. Tek ako dođe do toga da pobjednik izbora ne može sastaviti Vladu, a to iskustvo smo već imali, onda će se tražiti druga rješenja - kazao je Pahor u razgovoru za "Delo", središnji slovenski list.

Slovenski predsjednik je dodao da se svi koji su uključeni u proces nastajanja buduće vlade moraju iskreno potruditi s mišlju na "uspješnu i sigurnu budućnost države".

- Uspješno formiranje Vlade bit će središnja politička zadaća ovog ljeta. Za to će nam biti potrebno političko strpljenje i mnogo mudrosti - kazao je Pahor.

Slovenski analitičari navode da će sastavljanje buduće vlade biti teško, a to je priznao i izborni pobjednik Janša, a neki tvrde da će to, s obzirom na rezultat fragmentacije političkog prostora te ideološke i osobne suprotnosti čelnika devet stranaka koje su ušle u parlament, biti skoro "nemoguća misija".

Janša ne može sastaviti Vladu stranaka na koje je računao jer Slovenska pučka stranka (SLS) nije prešla izborni prag, dok su kršćanski demokrati iz Nove Slovenije osvojili sedam mandata umjesto 12, na koje su računali.

Većina stranaka ljevice i njima bliske skupine najavile su da neće ulaziti u koaliciju s Janšom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.