VERBALNA PALJBA

Ruža Tomašić se obrušila na Žan-Kloda Junkera

S. N.

4.6.2018

Poslanica Evropskog parlamenta iz Hrvatske Ruža Tomašić osula je verbalnu baražnu paljbu po predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru.

U poslaničkom pitanju, ova zastupnica Hrvatske konzervativne stranke i članica Kluba Evropskih konzervativaca i reformista osvrnula se na proslavu 200. godišnjice rođenja „oca komunizma“ Karla Marksa (Marx).

- Kao zastupnica iz Hrvatske, države članice Evropske unije koja je nakon Drugog svjetskog rata svakodnevno stradavala pod komunističkom diktaturom motiviranom upravo doktrinom Karla Marksa o revolucionarnom teroru i klasnoj borbi, te u kojoj su bez suđenja masovno likvidirani vojnici i civili svih naroda bivših jugoslavenskih republika putem najokrutnijih metoda lišenih svake humanosti, a koje su se sastojale od kolektivnih i individualnih pogubljenja, smrti u koncentracijskim logorima, izgladnjivanja, deportacija, mučenja, ropstva, prisilnog rada te drugih oblika psihičkog i fizičkog terora; te slijedom Rezolucije Vijeća Evrope 1481 iz 2006. o potrebi osude zločina totalitarnih komunističkih režima te Deklaracije o Evropskom danu sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima iz 2009. godine, moje pitanje je: smatra li predsjednik Evropske komisije da je Marks iza sebe ostavio dobro nasljeđe? – napisala je Tomašić.

Ona se nije osvrtala na prisustvo drugih, između ostalih, i visokih zvanica Njemačke na toj manifestaciji.

U Triru, rodnom mjestu Marska, 5. maja je upriličena svečanost obilježavanja njegovog rođendana.

Otkrivena je i statua visoka 5,5 metara, dar Komunističke partije Kine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.