Meho Omerović objasnio zašto je priveden u Frankfurtu: Osjetio sam da mi se crijeva prazne

Avaz.ba
04.06.2018 15:36

U tom trenutku doživio sam stravičan, jak, snažan i neizdrživ bol, kao da mi je neko zabio nož u stomak. Zgrčio sam se i osjetio da mi se crijeva prazne. Uspaničio sam se i izbezumio, tražio strelice za toalet. Istrčao sam iz fri-šopa i shvatio da sam ponio parfeme - rekao je poslanik SDPS-a Meho Omerović, objašnjavajući kako se našao u situaciji da bude optužen za krađu kozmetike na aerodromu u Frankfurtu.

Omerović kaže da je još na polasku iz Beograda za Frankfurt, odakle je trebao nastaviti za Brisel, osjetio stomačne probleme, zbog kojih je "čak išao u taolet".

- To su javno potvrdile i neke kolege iz parlamentarne delegacije, a bilo je ukupno 13 poslanika iz dva odbora - za službe sigurnosti i odbrane i unutrašnjih poslova, plus saradnici i neki ljudi iz OEBS-a - priča Omerović.

On kaže da je u trenutku slijetanja na aerodrom imao vrlo malo vremena do sljedećeg leta za Brisel, kao i da se sa ostalim poslanicima uputio ka gejtu 32, odakle je trebalo da se ukrcaju na avion.

- Međutim, kod gejta 25 i 26 primjećujem male fri-šopove i akciju od 30 posto sniženja na parfeme. Uzimam u ruku parfem i tri "Loreal" karmina. Odjednom, međutim, doživljavam jak, stravičan, snažan i neizdrživ bol u stomaku, kao da mi je neko zabio nož u stomak. Zgrčim se i osjećam kako crijeva počinju da mi se prazne. Uspaničnim se i izbezumim se. Tražim strelice za toalet. Istrčavam napolje i ulazim u toalet. Poslije 15 minuta u wc-u shvatam da mi je parfem u ruci - prepričava Omerović.

Kako je naveo, nakon toga vraća se prema fri-šopu, a na vratima je vidio mlađeg čovjeka, koji ga je pozvao da mu priđe.

- Kažem mu da znam sve i objasnim mu da sam imao medicinski problem. On uzme moj ranac i počne da rovi po njemu. Dovede me do kase, izlazi račun, a on traži pasoš i bording kartu. Kada je vidio moju putnu ispravu, pitao me je da li je diplomatska i ja sam mu odgovorio da jeste. On mi je rekao da sačekam, nekog je pozvao i poslije 20 minuta stiže policija - dodaje Omerović.

Poslanik SDPS-a navodi da je došao jedan stariji policajac i jedna policajka, kao i da su pogledali kartu i pasoš, fotografirali i jedno i drugo i rekli mu da može ići.

- Nisam se pozovao na diplomatski imunitet, nego sam imao kod sebe diplomatski pasoš, jer sam bio na službenom putovanju. Na kraju nisam uzeo ni parfem - ističe on.

Omerović dodaje da je dobio policijski izvještaj i da u njemu piše da je priveden i da je identificiran na osnovu pasoša. Također, u tom dokumentu stoji, kako kaže, da protiv njega nije podnesena krivična prijava i da je odlučeno u njegovu korist.

- Kada sam stigao u Brisel, ispričao sam kolegama ovu neprijatnost. Neko pokušava da me napravi lopovom i to u trenutku kada sam član Odbora za sigurnost. Sljedeće godine punim 60 godina - kaže on i dodaje da bi vjerovatno morao da plati kaznu da je imao običan pasoš.

Na pitanje da li on lično osjeća odgovornost za ono što se desilo, Omerović odgovara:

- To je moja glupost, moja neodgovornost, greška. Ali, to je bilo situacija kada sam se pogubio i izbezumio. Pazite, u tom trenutku je iz mojih crijeva izlazilo - završio je Omerović.

Oglasi

NA VRH