share whatsapp twitter facebook
×

REGION Sud zaključio kako nije nepobitno dokazana tvrdnja Tužilaštva

Dvije šume, Bentley, Audi, stanovi, brod: Šta će sve Mamići i Pernar morati vratiti u slučaju pravomoćnosti presude

Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić i poreznik Milan Pernar morat će vratiti državi oko 80 miliona kuna, koliko su sebi pribavili imovinske koristi.i

Budući da je, prema mišljenju Tužilaštva, krivičnim djelima Zdravku Mamiću pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 52,03 miliona kuna, sud je naredio oduzimanje te koristi u tom iznosu od njega, ali i njegove supruge i kćerke.

Osim novca, na popisu imovine koju će, u slučaju pravomoćnosti presude, oduzeti država su stanovi i garaže, još neke nekretnine poput dviju šuma, brod, te automobil Bentley i Audi. 

Iako je Tužilaštvo smatralo da je Zoranu Mamiću pribavljena korist u iznosu od 38,1 miliona kuna, sud je zaključio kako nije nepobitno dokazana tvrdnja Tužilaštva o šteti za državni budžet, te naredio oduzimanje protupravne imovinske koristi, u iznosu od 25,8 miliona kuna.

Sud smatra da je i prvookrivljeni Milan Pernar, također, ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva miliona kuna, pa kuća u vlasništvu njegove bivše supruge Tajane Pernar i automobil VW EOS, kao dio protupravne imovinske koristi, postaje vlasništvo RH.

Svu protupravnu imovinsku korist okrivljenici su dužni predati u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude, a sve okrivljenike sud je obavezao na plaćanje troškova postupka, u paušalnom iznosu od 10 hiljada kuna, dok će se o preostalim troškovima odlučiti naknadno.

Tagovi:

Zdravko Mamić