share whatsapp twitter facebook
×

REGION Demonstracije održane u 24 grada

Grci na ulicama zbog promjene imena Makedonije

Hiljade Grka izašle su u srijedu navečer na ulice najvećih gradova na sjeveru zemlje, protiveći se prijedlogu vlade za rješavanje pitanja makedonskog imena.

Oko 2000 ljudi okupilo se u Peli, historijskom središtu antičke Makedonije u kojem se rodio Aleksandar Veliki, obavijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja, što je upola manje nego što su predvidjeli organizatori.

-Pozivamo komšije koji ne poznaju historiju da dođu, posjete naše muzeje i arheološka nalazišta i vide da je Makedonija grčka- poručio je okupljenom mnoštvu gradonačelnik Čalikdon (Chalkidone), Janis Tsoknidas (Ioannis Tsouknidas). Demonstracije su se održale istovremeno u desetak gradova u pokrajini Makedoniji, na sjeveru zemlje. Manje demonstracije su organizovane u srednjoj Grčkoj te na otocima Kreti, Rodosu, Krfu i Kosu. Demonstracije su se održale u 24 grada, a u svakom je sudjelovalo "500 do 1000 ljudi", prema procjeni policije.

Grčka ne želi priznati susjednu zemlju pod tim imenom i službeno je zove FYROM (Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija).

Tagovi:

Grčka