REGION

I dalje se čeka pečat na novo ime Makedonije

Blic.rs

8.6.2018

Za Grčku i Makedoniju je prošla još jedna sedmica iščekivanja telefonskog razgovora ili susreta premijera dvije države, Aleksisa Cipra i Zorana Zaeva, koji trebaju staviti pečat na sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske države, čime bi bio prevaziđen 27 godina dug spor dvije susjedne zemlje, a Skoplje bi dobilo "zeleno svjetlo" za euroatlantske integracije.

Iako se prethodnih dana najavljivalo da će se to dogoditi, te da je pitanje dana ili možda čak i sata, jučer popodne Antonio Milošoski, funkcioner najutjecajnije opozicione VMRO-DPMNE, je na svom Facebooku objavio da je sve, ipak, zaustavljeno zbog nova dva uvjeta koja je Skoplju ispostavila Atina.

Navodno je jedan uvjet pitanje makedonskog jezika, a drugi članstva u NATO, ali poslije održanog referenduma u Makedoniji, a ne kako se očekivalo da će Skoplje dobiti poziv za priključenje Alijanse tokom narednog samita, u julu u Briselu.

U Skoplju niko nije želio to komentirati, a Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je u procesu pregovaranja o novom imenu Makedonije važniji kvalitet sporazuma od rokova. 

- Kvalitet teksta sporazuma i potreba za postizanjem trajnog i održivog rješenja prihvatljivog za obje strane su važniji od potrebe da se proces završi u bilo kojem roku - navodi se u saopćenju. Premijer Zaev je ponovio da je dogovor blizu.

- Kao što možete vidjeti, ja sam i dalje optimista, iako nije lako - rekao je Zaev tokom posjete općini Želino.

Njegov zamjenik Bujar Osmani je za to vrijeme boravio u Briselu, gdje je imao susrete s visokim zvaničnicima EU, a na pitanje da li je proces o imenu blokiran, on je rekao da ne može da ulazi u detalje zbog, kako je rekao, osjetljivosti pitanja, prenijeli su makedonski mediji.

Sporazum o novom imenu Makedonije i susretu dvojice premijera, ali i sukobu vlasti i opozicije u objema zemljama tim povodom, tema je i danas u svim grčkim medijima.

Oni tvrde da je glavni razlog zastoja čekanje da premijer Zaev odgovori da li prihvata korištenje imena. 

Iako su mediji u objema zemljama ranije javili da je "Republika Sjeverna Makedonija" već dogovoreno novo ime, to zvanično još niko nije potvrdio. Naprotiv, rečeno je da su na stolu još dva prijedloga "Nova" i "Gornja" Makedonija. 

Osmani objašnjava da s tim u vezi nema ni nagoveštaj, te dodao da iz iskustva zna da su posljednji koraci uvijek najteži i u psihološkom smislu, te da zato treba ostati usredotočen na poentu, uz obostranu nadu da će se do rješenja doći.

Dodao je da će makedonska pozicija u EU biti mnogo teža ako pitanje imena ne bude riješeno. Grčko-makedonski spor oko imena bivše jugoslovenske republike traje duže od 25 godina, jer i sjeverna grčka pokrajina nosi isti naziv.

Stoga građani Grčke strahuju da svako ime koje bude sadržavalo riječ Makedonija može značiti i teritorijalne pretenzije prema toj pokrajini. 

U ovom trenutku obje zemlje su veoma posvećene rješavanju ovog spora koji je nastao raspadom bivše SFRJ, čiji dio je bila i Makedonija. 

Pregovore o imenu su započeli ministri vanjskih poslova dvije države, uz posredovanje izaslanika UN-a, Metjua Nimica (Matthew Nimetz).

U završnici njihovih razgovora iskristalisano je pet prijedloga od kojih su dva, Republika Makedonija (Skoplje) i Republika Vardarska Makedonija, odmah odbačeni. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.